Yeni Arıtmaların Suyu Ekim'de Çeşmelerde

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş’le birlikte Adapazarı Hızırilyas Tepesindeki Arıtma Tesisinin çalışmalarını inceledi. Siemens yetkililerinden Arıtma Tesisleri hakkında bilgiler alan Başkan Zeki Toçoğlu, “Arıtma Tesislerimiz tamamen insansız çalışacak. Türkiye’de ilk defa böyle gelişmiş bir sistem kurulacak. Full otomatik bu sistemde bütün değerler otomasyonlu scada sisteminden okunacak. Sistem, okunan değerlere göre arıtma değerlerine müdahale edecek. Bu sistemi Türkiye’de ilk defa biz kuruyoruz. ABD’de kullanılan bu sistemden AB’de ise bu büyüklükte yok” diye konuştu.

Yılda 100 milyon metreküp
Arıtma Tesisleri yatırımıyla ve çelik isale hattıyla Sakarya’nın su geleceğini garanti altına aldıklarını belirten Başkan Toçoğlu, “Tesislerimiz yılda 100 milyon metreküp suyu arıtabilecek kapasitede. 2050 nüfus projeksiyonuna göre projelendirilen tesislerin kapasiteleri daha ileri ki yıllarda da ilave tanklarla arttırılabilir özellikte. Bu sayede Sakarya’nın uzun yıllar içme suyu geleceğini garanti altına almış oluyoruz. Siemens çalışmalarını Ağustos ayında tamamlayacak. Eylül ayında SASKİ’deki arkadaşlarımız denemelere başlayacak ve inşallah Ekim ayında hemşerilerimiz çeşmelerinden bu son teknoloji tesislerde arıtılan suyu içecekler” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’ye örnek projeler
Türkiye’deki diğer şehirlere örnek projeleri bir bir hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Zeki Toçoğlu, “Tesislerimiz birçok şehre de örnek oluyor. Hızırilyas Arıtma Tesislerimizi, Hidroelektrik Santralimizi diğer şehirlerden yetkililer gelerek inceliyorlar. Sadece şehir merkezi değil, toplamda 27 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen beş yeni arıtma tesisimiz sayesinde hizmet alanımız içindeki tüm bölgelerin çeşmelerinden uzun yıllar birinci sınıf içme suyu uzun yıllar akmaya devam edecek. Bu yatırımlarla şehrimizin geleceğini şimdiden inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.