Akçay Barajı'nda Geri Sayım

Depreme karşı dayanıklı 
Rüstem Keleş’in ardından Akçay Barajı’nın proje müellifi Ersöz Erdoğan, proje hakkında teknik bilgiler verdi. Prof. Dr. Akın Önalp ise, Barajın bulunduğu bölgede Kuzey Anadolu Fay hattının orta kolunun bulunduğunu ancak bu kolun aktif olmadığını kaydetti. Önalp, “Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde inşa edilecek bu barajın projesi 1999’da yaşanan şiddetli deprem dikkate alınarak hazırlandı. Baraj, bölgede yaşanabilecek şiddetli depremlere karşı dayanıklı olacak” diye konuştu.

Sapanca Gölü’ne alternatif kaynak
Baraj hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Toçoğlu ise, “Şehrimizin içme suyu ihtiyacını Sapanca Gölü’nden karşılamaktayız. Gerek petrol boru hatlarının gerekse yerleşim alanlarına yakın olması nedeniyle Sapanca Gölü risklere açık. Hemşerilerimize sıfır riskle sağlıklı içme suyu temin edebilmemiz için Sapanca Gölü’ne alternatif bir kaynak oluşturmamız gerekiyor. Bu nedenle SASKİ’deki arkadaşlarımız Akçay Baraj Projesini hazırladı. Barajla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor. Kısa bir süre içerisinde ihalesini gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Enerjiden tasarruf 
Akçay Barajı’nın yerleşimden uzak bir alanda inşa edileceğini vurgulayan Başkan Toçoğlu, “İkramiye ve Akçay Derelerini değerlendirerek oluşturacağımız bu kaynak, kısa ve orta vade de şehrimizin içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Baraj projesi sayesinde enerjiden de önemli bir tasarruf sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.