Sınavlara Hayati Bir Önem Verilmemeli

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü Psikolog Betül Karapınar, 27 Nisan Çarşamba ve 28 Nisan Perşembe günlerinde gerçekleştirilecek Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) öncesinde öğrenci ve ailelerine tavsiyelerde bulundu. Sınavlara hiçbir hayati önemin atfedilmemesi gerektiğini ifade eden Karapınar, sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diledi.

Tüm Aktörleri Etkiliyor
Karapınar şunları söyledi; “Öğretim yılının ikinci dönemi peş peşe gelen sınavlar neticesinde birçok öğrenci için heyecanlı ve sıkıntılı bir süreç haline gelmektedir. Öğrenciler hem yüksek motivasyonun beraberinde getirdiği gerginlik hem de beklentilerin yorduğu dağınık bir ruh hali ile bu yarışa hazırlanıyorlar. Hemen hemen her çocuğun yaşadığı bu ruh hali çocukları olduğu kadar onlara bu yolculukta destek olmaya çalışan aile ve öğretmenleri de oldukça etkilemektedir.”

Eğitimde Bir Aşama Olarak Kalmalı
“Bu sınavlarda başarıyı hedefleyen öğrenci ve velilerin sınavlara hazırlık sürecinde yaşadıkları duygular zaman zaman değişiklik gösterse de temelinde heyecan, endişe ve kaygı vardır. Çocuklardaki sınav kaygısı okul ve aile çevresindeki aşırı beklentilerden ortaya çıkabilir. Bu noktada ailelerin ve eğitimcilerin yaklaşımları sınava yükledikleri anlam, kaygıyı pekiştirici olmamalıdır. Sınav, çocukların sadece bilgisini ölçen, eğitim sürecinde bir aşama olarak kalmalıdır. Sınava hiçbir hayati önem ve değer atfedilmemelidir.”

Tüm Öğrencilere Başarılar
“Yaşları gereği ergenlik sürecinde olan çocuklara ailelerinin sınav sonuçlarıyla ilgili rahatlatıcı mesajlar vermeleri, sonucun ne olursa olsun onun mutluluğundan ve sağlığından daha önemli olmadığı her fırsatta hissettirilmelidir. Sınav öncesinde ve sonrasında çocukta psikolojik baskı oluşturacak herhangi bir davranışta bulunulmaması önemlidir. Bu vesile ile sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyoruz.”