Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen, ‘Aziz Mahmud Hüdayi’ konulu panelde konuşan Dr. Tatçı, “Aziz Mahmud Hüdayi’yi azizleştiren ve ona Hüdayi mahlasını veren şüphesiz büyük mutasavvıflardan Üftade Hazretleridir” ifadelerini kullanırken, Prof. Dr. Ceylan, “16 ve 17. yüzyıllarda eserlerinin birçoğunu Arapça kaleme almasına rağmen, bugün bir sözlüğe ihtiyaç duyulmadan eserlerinin kolaylıkla anlaşılabildiğini görüyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Aralık Kültür Sanat etkinlikleri ‘Aziz Mahmud Hüdayi’ konulu panel ile devam etti. AKM’de gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekilli Fevzi Kılıç’ın yanı sıra, Söğütlü Kaymakamı Önder Bozkurt, Söğütlü Belediyesi Başkanı Hüseyin Genç, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk ile çok sayıda vatandaş katıldı. Moderatörlüğünü SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin’in üstlendiği programda öğretim üyeleri Prof. Dr. Ömür Ceylan, Prof. Dr. Musa Yıldız ve Dr. Mustafa Tatçı, Aziz Mahmud Hüdayi’nin ilim ve irfan yolculuğunu katılımcılar ile paylaştı.

Üftade Hazretleri
Programda ilk sözü alan Dr. Tatçı, “Aziz Mahmud Hüdayi’yi azizleştiren ve ona Hüdayi mahlasını veren şüphesiz büyük mutasavvıflardan Üftade Hazretleridir. Hüdayi Hazretleri, Sultan Ahmet Camii’nin temel atma töreninde bulunmuştur. İlk Cuma Namazında hutbeyi de o okumuştur. Sultan Murat’a kılıcını kuşatmıştır. Arapça ve Farsça eserler vermiştir. Aziz Mahmud Hüdayi ilim ve irfan yolcuğu ve geride bıraktığı eserleri ile bizimle yaşamaya devam etmektedir” diye konuştu.

Yunus’un takipçisi
Programın devamında Aziz Mahmud Hüdayi’nin şiir dünyası konulu konuşmasını yapan Prof. Dr. Ceylan, “Aziz Mahmud Hüdayi’nin şiirleri, Yunus Emre’nin şiirlerinin takipçisidir. 16 ve 17. yüzyıllarda eserlerinin birçoğunu Arapça kaleme almasına rağmen, bugün bir sözlüğe ihtiyaç duyulmadan eserlerinin kolaylıkla anlaşılabildiğini görüyoruz. Onun divanında yalnızca nasihatler veren bir şair yoktur. Eserlerinde ortalama bir Anadolu insanının tasavvufa mehil ettiğinde başına neler gelebileceği, neler ile karşılaşabileceği ve eğitim sürecinde kendisini nelerin beklediğini anlatan samimi satırlar vardır” ifadelerini kullandı.

İnsanın iki borcu
Programın son konuşmasını yapan Prof. Dr. Yıldız, “Osmanlı kültüründe insanın iki borcu vardır. Bunlardan birincisi Arapça öğrenmek, ikinci ise Farsça öğrenmektir. Aziz Mahmud Hüdayi Hazretlerinin divanında, çok sayıda Arapça ve Farsça manzumeler bulunur. Daha önce Türkçeye çevrilmemiş bu manzumeleri çevirmek bize nasip oldu. Şiirlerini diline sadık kalarak, Türkçeye çevirmeye çalıştık” diye konuştu. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Kılıç, Tatçı, Ceylan, Yıldız ve Şahin’e teşekkür ederek, günün anısına çiçek takdim etti.