World Cities Congress’de ‘Akıllı Şehirlerde Sosyal Politikalar ve Yönetişim’ başlıklı oturumda Veysel Çıplak, “Akıllı Şehir çalışmalarımızı ülkemizin 2023 vizyonuna paralel olarak bir politika haline getirmek ve bir ilk olmak için ‘2023 Sakarya Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı’ çalışması başlattık. En önemli başarı kriterimiz; uyumlu, katılımcı yöntemlerle farkındalık oluşturmak ve öncelikleri iyi tespit edip bunu bir plan dâhilinde şehrin genelinde uygulayabilmektir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak, World Cities Congress’de ‘Akıllı Şehirlerde Sosyal Politikalar ve Yönetişim’ başlıklı oturuma katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen programa Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri; UN-Habitat Eski Genel Direktörü ve Barselona Eski Belediye Başkanı Joan Clos,  Santiago Eski Belediye Başkanı Claudio Orrego, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Belediyeler, Üniversiteler, STK’lar ve özel sektör liderleri yer aldı. Kongrede Çıplak, ‘Yönetişimde Sakarya 2023 Akıllı Şehir Stratejisi’ sunumunu gerçekleştirdi.

Sürdürülebilir stratejiler
Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak, “Sakarya, iç ve dış pazarlara ulaşım, jeopolitik konumu, insan sermayesi ve sanayi gibi ekonomik performansı çok yüksek olan bir şehir. Ekonomik performansının yüksekliği nüfus artışını ve beraberinde hızlı kentleşmeyi getirmektedir. Ekonomiyle arasında güçlü bir ilişki bulunan sosyal ve çevre faktörlerini sürdürülebilir kılmak için strateji üretiyoruz. Yaşam endeksi için ekonomik performansın tek başına yüksek olması yeterli değildir. Şehirlerde ekonomik performans ile sosyal ve çevre faktörleri birbiriyle uyumlu bir şekilde gelişmelidir” diye konuştu.

Yaşanılabilir şehir
Çıplak, “Büyükşehir Belediyesi olarak bu ekonomik performansla birlikte arasında güçlü bir ilişki bulunan kültürel ve sosyal alanlar, çevresel faktörler, yatay mimari gibi yenilikçi yöntemlerle sürdürülebilir kılmayı politika haline getirdik. TÜİK Yaşam Endeksi 2015 verilerine göre Sakarya bu uyumdan dolayı Türkiye’nin en yaşanılabilir 2. şehri oldu. Yenilikçi ve uzun soluklu hizmetlerde en önemli başarı kriterimiz; uyumlu, katılımcı yöntemlerle farkındalık oluşturmak ve öncelikleri iyi tespit edip bunu bir plan dâhilinde şehrin genelinde uygulayabilmektir” dedi.

Kent Etiği
“Akıllı Şehir çalışmalarımızı ülkemizin 2023 vizyonuna paralel olarak bir politika belgesi haline getirmek ve bu alanda ülkemizde bir ilk olmak için ‘2023 Sakarya Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı’ çalışması başlattık. Çalışmalarımızda 5 yıllık bir eylem planı şeklinde bir vizyon belgesi oluşturuyoruz. Şehir yönetiminde kurallar önemli ancak bir o kadar da gerekli olan şey ‘Kent Etiğinin’ oluşturulmasıdır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun güçlü desteği ile önce kurumumuzda bu farkındalığı oluşturduk şimdiyse şehir geneline yayma projeleri üzerine çalışıyoruz.”