Zamanın Aradığı Alim: Hayrettin Karaman

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Şubat ayı kültür-sanat etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında ünlü mütefekkir Prof. Dr. Hayrettin Karaman’a saygı gecesi düzenlendi. Gazeteci Yazar Ahmet Taşgetiren, Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, Prof. Dr. Faruk Beşer, Prof. Dr. Saim Kılavuz ve Prof. Dr. Mehmet Erdoğan, Hayretin Karaman’ı tüm yönleriyle anlattı. Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da katıldı. AKM Tiyatro Salonu’nu tıklım tıklım dolduran Sakaryalılar, konuşmacıları ilgiyle dinledi. Programa eşi ile birlikte katılan Prof. Dr. Hayrettin Karaman, anlatılanları dinlerken duygulu anlar yaşadı. Programın moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, açılış konuşmasında Hayrettin Karaman’ın eserlerinden bahsetti. Günay, “Biz ve bizim gibi birçok insan hocamızın kitaplarıyla yetişti” dedi.

 

Hayrettin Karaman bir müçtehittir
Daha sonra Prof. Dr. Faruk Beşer söz alarak, Karaman’ı anlattı. ‘Hayrettin Karaman rahatlıkla müçtehit diyebileceğimiz bir insan’ diyen Faruk Beşer, “Ben kolay kolay el öpmem ama Hayrettin Karaman’ın elini öpmekten büyük şeref duyuyorum. Hayrettin hocamızın birçok eseri ders kitabı olarak okutuldu ve okutuluyor. Hoca her zaman yazmıştır ve deyim yerindeyse hocayı yazdıkları yetiştirmiştir. Hocamız çok zeki bir insandır, pek çok ihtimali bir arada düşünür. Aynı zamanda kendisi bir duruş sahibidir. Ulema her zaman halkla irtibatlı olmalı. Hayrettin hocamız da tam böyle yapmıştır. Her zaman halkla iç içe olmuştur. Yazmıştır, çizmiştir, konuşulmuştur. Bir başka açıdan bakarsak da kendisi çok büyük bir etkiye sahiptir. Hayrettin Karaman rahatlıkla müçtehit diyebileceğimiz bir insandır” diye konuştu.

 

Büyük bir alim iyi bir arkadaş
Faruk Beşer’in ardından da aynı zamanda Hayrettin Karaman’ın damadı olan Prof. Dr. Saim Kılavuz söz aldı. ‘Öğrencisi ve damadı olarak Hayrettin Karaman’ın karşısında konuşmak çok zor’ diyen Saim Kılavuz, Karaman’ın büyük bir âlim ve iyi bir dost olduğunu söyledi. Kılavuz, “Hayrettin Karamanla babalıktan öte bir kardeş gibiyizdir. Tüm çocuklarıyla ağabey kardeş gibidir. Hayrettin Karaman asrı okumuş bir insandır. Muasır bir İslam âlimidir” dedi. Saim Kılavuz’dan sonrada Prof. Dr. Mehmet Erdoğan söz aldı ve Karaman’ın ilmi derinliğinden bahsetti. Erdoğan, “Kendisi aslında sahip olduğu ilmiyle büyük bir yol açtı. Biz de o yoldan kolaylıkla yürüyoruz. Kendisi her anlamda ilim ve hizmet adamıdır” diye konuştu.

 

Ümmetin kazancıdır
Programda son konuşmayı ise Hayrettin Karaman ile uzun yıllar aynı gazetede yazarlık yapmış olan Gazeteci Yazar Ahmet Taşgetiren yaptı. ‘Hayrettin Karaman’ın dostları arasında sayılmak benim için büyük mutluluk diyen’ Taşgetiren, “Hayretin Karaman her şeyden önce güzel bir müslümandır. Parıldayan bir insandır. Zamanın aradığı bir âlimdir. Çok iyi bir dava adamıdır. Hayrettin Karaman bu çağda ümmetin kazancıdır, bereketidir” dedi. Ahmet Taşgetiren, Karaman’ın İmam Hatip okullarına ve Ensar Vakfı’na verdiği önemi de dile getirdi.

 

Dedemi kelimelerle anlatamam
Saygı gecesinde bir de sürpriz yaşandı. Seyircilerin arasında yer alan Hayrettin Karaman’ın torunu Mehmet Tahir Kılavuz sahneye davet edilerek, dedesini anlatması istendi. Tahir Kılavuz kısaca yaptığı konuşmada, “Dedemin hayatımızdaki yerini ve değerini kelimelerle anlatamam. Biz de onun yaptıklarını yapmaya çalışıyoruz. Dedemle aramızdaki ilişki daima bir saygı çerçevesinde ama birbirimize çok yakınız. Bize bir arkadaş gibi davranabiliyor. Çocukken bizimle oynadığı oyunlar bizimle yaptığı uzun uzun sohbetler aklıma geliyor da onun hayatımızdaki değerini daha da fazla anlayabiliyorum” diye konuştu.

 

Başkan Toçoğlu’nu başbakan aradıKonuşmalar sonrasında bir selamlama ve teşekkür konuşması yapan Hayrettin Karaman ise programı düzenleyen Büyükşehir Belediyesi’ne ve konuşmacılara teşekkür etti. Programın sonunda Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da sahneye çıkarak, Hayrettin Karaman’a plaket, konuşmacılara da çini bir tabak takdim etti. Kendisinin de Hayrettin Karaman’ın öğrencisi olduğunu söyleyen Başkan Zeki Toçoğlu, “Bugün hocamızı şehrimizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Kendisine sağlıklı uzun ömürler diliyoruz. Program gerçekleştirilirken Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da aradı ve Hayrettin hocamıza selamlarını iletti. Başta Hayrettin hocamız başta olmak üzere programa katılan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.