SATSO Meclis Toplantısında konuşan Başkan Ekrem Yüce, “Toyota’nın Sakaryamızın ekonomisine olan katkılarını göz ardı edemeyiz. Ülkemizde ihracat konusunda üst sıralarda bulunuyorsak Toyota’nın da katkısı büyüktür. Şehrimiz istihdamına yaptığı katkılara da müteşekkiriz. Vergi iadeleri meselesinde çözümün tek taraflı değil müşterek çıkarlar doğrultusunda istişare ile yapılmasının taraftarıyız. Toyota ve Sakarya’mız için en makul çözüm ne ise o çözümün peşindeyiz."

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SATSO Meclis Toplantısına katıldı. SATSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Başkan Yüce’nin yanı sıra SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Talip Kuriş ile oda üyeleri, Sakaryaspor Kulüp Başkanı Cumhur Genç ve basın mensupları katıldı.

Tarım yok ise hayat yok
Sözlerine toplumsal kalkınmanın önemine değinerek başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Tarım yok ise hayat yoktur. Tarımın şehrimiz için ne denli önemli olduğunu her zaman ifade ediyorum. Şuandaki teknolojik ya da sanayi olarak en gelişmiş ülkelerin bile temelinde tarım vardır. Her ne kadar sanayi ve teknolojide gelişmiş olsalar da tarım konusunda da geri değiller. Bizlerde tarımsal kalkınma konusunda birçok proje üretiyoruz. Şehrimizin tarım potansiyelini kullanmaya gayret gösteriyoruz. Kalkınmamızın temeline önem veriyoruz. Toplumsal bir kalkınma hedefi ile şehrimizin toplumsal refahını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Sakarya’nın kalkınmasına önem veriyor
SATSO’nun Sakarya’da köklü bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Başkan Ekrem Yüce, “Şehrimizin ticari hayatında önemli yeri olan SATSO, ülkemizin en eski ticaret odalarından biri. Köklü bir geçmişe sahip olan ve Ahilik kültürü ile temelleri oluşturulan ticaret hayatımızın mirasını Sakarya’da yaşatmaya devam ediyor. SATSO, Sakarya’nın ekonomik anlamda kalkınmasındaki gayretlerinin yanında sosyal, kültürel ve bilimsel çalışmalara da önem veren, bunu misyon edinen bir kurum. Büyükşehir Belediyemiz ve SATSO ortak bir payda çerçevesinde, işbirliği halinde hareket ediyor. Bizim ortak paydamız Sakarya. Şehrimizde yatırım faaliyetlerinin artırılması, ekonomik gelişmeyi çeşitlendirmek ve çoğaltmak için yurt içi ve yurt dışında çeşitli ziyaretlerde bulunuyoruz. Şehrimizde büyükelçileri, çeşitli ülkelerden belediye başkanlarını, yatırımcıları, iş adamlarını ağırlıyoruz” dedi.

Ülkemizin göz bebeği bir il konumunda
Açıklamalarına devam eden Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya birçok milletten insanın bir arada yaşadığı çok kültürlü bir şehir. Coğrafyamız hem batıda hem de doğuda köprü vazifesi gören bir altyapıya sahip. Anadolu ile İstanbul’u birleştiren, ulaşım imkânlarının yüksek olduğu bir konumdayız. Bu jeopolitik konumu ve yeşilinin yanında; ihracat rakamları ile de ülkemizin göz bebeği şehirlerinden bir tanesiyiz Sakarya’mızın mevcut potansiyeli ticari faaliyetlerimizi daha da geliştirmek için bizlere fırsat sunuyor. Ülkemiz ekonomisi, dünyanın önemli ekonomileri arasındaki yerini alıyor. Sakarya’nın ise ülkemiz ekonomisine katkıları yadsınamaz. Burada belirtmek istediğim bir konu var. Biliyorsunuz Büyükşehir Belediyesi olarak vergi iadeleri konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun çözümü için ise gerekli mercilerle görüşmeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Şehrimizde istihdam sağlıyor
Toyota’nın şehre olan katkılarının önemli olduğunu açıklayan Başkan Yüce, “Toyota’nın Sakaryamızın ekonomisine olan katkılarını göz ardı edemeyiz. Ülkemizde ihracat konusunda üst sıralarda bulunuyorsak bunda Toyota’nın da katkısı büyüktür. Ayrıca şehrimiz istihdamına yaptığı katkılara müteşekkiriz. Vergi iadeleri meselesinde çözümün tek taraflı değil müşterek çıkarlar doğrultusunda istişare ile yapılmasının taraftarıyız. Bu konuda gerek şahsım gerek bürokratlarım gerekse Toyota yetkilileri hemfikiriz. Toyota firması ve Sakarya’mız için en makul çözüm ne ise o çözümün peşindeyiz” sözlerini kullandı.

Tarım sektöründen iyi bir şekilde faydalanacağız
Sakarya’nın tarım konusunda önemli bir yerde olduğunu ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Şehrimiz sadece sanayi kuruluşları ile değil aynı zamanda tarım-hayvancılık ve turizm potansiyeli ile de ön plandadır. Tarım potansiyelinden azami fayda sağlamak, üreticilerimizle sektörü buluşturmak için Belediyemiz bünyesinde Tarım A.Ş ve Fidan A.Ş’yi faaliyete geçirdik. Ayrıca Tarımsal Uygulama Merkezi ve Topraksız Tarım projelerimizi hayata geçirmeye kararlıyız. Bu konuda ülkemize örnek olmak istiyoruz. Projelerimizde, geleneksel tarım anlayışını modern tarım sistemleriyle harmanlıyoruz” dedi.

Topraksız tarım model olacak
Topraksız tarım modeli ile ilgili gerçekleştirmek istediği proje ile ilgili bilgi veren Başkan Yüce, “Sera A.Ş. de son aşamaya geldik. Sera A.Ş. ile ilgili Akyazı’dan 40 dönümlük yer tahsisi gerçekleştirdik. 25 dekar üzerinde seralarımızın planlamasını hazırladık. Fizibilite raporunu da kısa süre içerisinde tamamlayacağız. Bu projemiz için Marka’dan destek alıyoruz. Bakanlıkla ilgili prosedürler son aşamaya geldi. Toprağın verimli olmadığı yerlerde bile tarım yaparak şehrimizde bir model geliştireceğiz. Topraksız tarımı şehrimizde uygulamaya başlayacağız. 50 türden sebze ve meyvenin tarımını gerçekleştirebileceğiz. İnşallah bir inovasyon çerçevesinde yeni bir model tarım uygulaması gerçekleştireceğiz” dedi.

2020 Dünya Şampiyonası Sakarya’da
Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonasına ev sahipliği yapmanın gururunu taşıdıklarını belirterek bisiklet konusunda önemli adımların atılacağını vurgulayan Başkan Yüce, “2020 Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonası bildiğiniz gibi şehrimizde gerçekleştirilecek. Bu organizasyonu tüm dünyadan yaklaşık 300 basın mensubu takip edecek. Bunun yanında yine tüm dünyadan şampiyonayı izlemek üzere şehrimize binlerce turist gelecek. Sakarya’mızın tanıtımına ve turizmine büyük katkı sağlayacak olan organizasyon; şehrimizin tüm dünyada tanınmasını sağlayacak. Şehrimizi “Bisiklet Şehri” yapma konusunda çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Avrupa Birliği’nin ulaşım projeleri desteklerinden olan IPA II programı kapsamında sunduğumuz projemiz kabul edildi. Proje bünyesinde hali hazırda kullanımda olan SAKBİS’lere ilave bisiklet ve terminaller inşa edeceğiz. Ayrıca otomatik yolcu sayma sistemi kamerası, Akıllı Otobüs Durağı, eğitimler, teknik geziler ve bilgilendirme toplantıları yapılacak” dedi.

Tükettiğimiz enerjiyi üreteceğiz
Atık yönetimi için Sakarya’nın emin adımlarla ilerlediğini ve gerekli çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Tüm bu gelişmelerin yanında Büyükşehir Belediyesi olarak Katı Atık Yönetimine de özel önem veriyoruz. Katı Atık Yönetimi Tesisi ile şehrimizde sıfır atık hedefliyoruz. Tesisimiz 2020 yılında hizmete girecek. Bölgedeki en kapsamlı çevre projesi olmasından gurur duyduğumuz bir tesis. 20 hektarlık alan üzerinde inşa ediliyor. İnşa edilecek tesis ile çöpten enerji, organik gübre ve biyogaz üreteceğiz. Ülke ve şehir ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra Sıfır Atık projesine de güçlü bir destek sunacağız. Organik gübre ile mümbit topraklara sahip şehrimizde ürün kalitesini ve verimi arttıracağız. HES’lerle ürettiğimizin yanında SEKAY ile tükettiğimiz enerjiyi üretmeye devam edeceğiz” sözlerini kullandı.

İstanbul ile Anadolu’yu kenetliyoruz
Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya, İstanbul ile Anadolu arasındaki geçişte kilit noktalardan biri. Şehrimizin bu özelliğini güçlendirecek alternatif güzergâh ve yollara ihtiyacımız var. Sizin gayretlerinizle ortaya koyduğumuz üretimi, en karlı haliyle gerekli pazarlara ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bildiğiniz üzere şehrimize yeni bir otoban girişi yapıyoruz. Bu girişin Sakarya'nın tanıtımına ve turistik ticarete katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yine Kuzey Marmara Otoyolu ile ortaya çıkan alternatif güzergâhı en iyi şekilde değerlendirerek şehir merkezi, sanayi bölgeleri, yerel üretim alanları, İstanbul ve Anadolu'yu tabiri caiz ise birbirine kenetliyoruz” dedi.

Sağlıklı bir yaşam için geleceğimizi hazırlıyoruz
Başkan Yüce, “Melen'de ciddi üretim kapasitesi olan Melen Botanik vadisini kuruyoruz. Biliyorsunuz bal, pek çok şekilde ticareti yapılan bir ürün. Fakat bu işin doğasını bozmamak gerekiyor. Biz de işi ehline yani arılara bırakıyoruz. Yalnızca arıların polen toplayabileceği bitki çeşitliliğini genişletiyoruz. Balın rayihasını ortaya çıkaracak farklı bitki örtülerine mensup çiçekleri bu vadide bir araya getiriyoruz. Aynı zamanda koku turizmine bir kapı aralıyoruz. Öte yandan GETAT’a yani Sağlık Bakanlığı tarafından yeniden kullanıma sokulan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarına ve ilaç sanayine destek olacak tıbbi ve aromatik bitki üretimine başlıyoruz” dedi.

Sakarya’yı en iyi yerlere taşıyacağız
Yüce, “Bizler Sakarya'mız için, ülkemiz için çok güzel hayaller kuruyoruz. Vizyon projeler üretiyoruz. Önümüzdeki 50 sene, 80 sene 100 sene için planlar yapıyoruz. İnsan ömrünün bir sınırı var, amenna. Fakat yarınlarımız bizim evlatlarımız. Geleceğimizin teminatı olan nesillerin yetiştirilmesine ve eğitilmesine önem veriyoruz. SGM kurslarımızı hepiniz biliyorsunuz, anlatmama gerek yok. Belediye olarak Güzel Sakarya'nın kıymetli evlatları için 24 derslikli 2 okul yapıyoruz. Bu okullar için dışarıdan destek almıyoruz. Tamamen şehrimizin kendi imkânlarıyla yapıyoruz. Bunun yanında Büyükşehir Belediyesi olarak bir Çocuk Akademisi kuruyoruz. Yavrularımızın sosyalleşebileceği, eğlenerek eğitim alabileceği akademimizde sona geldik. Çok kısa bir süre sonra Erenler Yaşam Merkezi’nde çocuklarımızla birlikte faaliyetlerimize başlayacağız. Sözlerimi noktalarken bugün sizlerle birlikte olmaktan; Sakarya'mızın üretimini ve istihdamını bir adım öteye taşıyacak fikir ve proje alışverişinden duyduğum umudu ve mutluluğu sizlerle paylaşmak isterim. Sizleri saygıyla selamlıyorum” dedi.

Su ihtiyacını 100 yıl boyunca karşılayacaklar
Başkan Ekrem Yüce, “Akçay Barajı inşallah kısa sürede hizmete girecek. Son aşamasına geldik. 24 Kasım’da su tutmaya başladık. Gerekli testler yapılıyor ve haziran ayında şehrimize Akçay Barajı’ndan su vermeye başlayacağız. Dolayısıyla artık Sakarya kaynak suyunu cazibeyle içecek. İkinci barajımız Çamdağı Barajı ile ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Geldiğimiz günden bu yana çalışmalarımın devam ettiği barajımızla ilgili bütün teknik çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade edebilirim. ÇED raporunu aldık ve ihale aşamasına geldik. İnşallah Çamdağı Barajı’nın da devreye girmesiyle bir yandan güney kısmının su ihtiyacını Akçay’dan kuzey kısmının su ihtiyacını ise Çamdağı’ndan karşılayarak artık Sakarya kaynak suyu ihtiyacını tamamlayacaktır. Tahriben 50 hatta 100 yıl boyunca Sakarya’mızın su ihtiyacını karşılayabileceğiz” dedi.