Uzunçarşı Yenileme Projesi’nde çalışmaların 11 Mart Cuma günü başlatılacağını açıklayan Başkan Toçoğlu, “Tarihi adadaki dönüşüm çalışması süresince esnafımızın mağdur edilmeyeceğini vurgulamak istiyorum. Hedefimiz: esnafın ticaret hayatını aksatmayan bir projedir. Uzunçarşı için en güzelini hedefliyoruz. Dönüşüm çalışması Sakaryamıza hayırlı olsun” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Uzunçarşı Yenileme Projesi’nde yüklenici firmanın 11 Mart Cuma günü çalışmaları başlatacağını açıkladı. Tarihi adadaki dönüşüm için ilk kazmanın kuzeyden (Ağa Camii yönü) vurulacağını ve çalışmanın etaplar halinde hayata geçirileceğini aktaran Toçoğlu, esnafın ticaret hayatını aksatmayan bir projeyi şehre kazandıracaklarını söyledi.

Çalışma Kuzeyden Başlayacak
Başkan Toçoğlu, “Bölge esnafımızla gerçekleştirdiğimiz son istişare toplantımızda da yenileme projesi için çalışmaların çarşının kuzey bölgesinden başlatılacağını ifade etmiştik. Yüklenici firmanın hazırlıkları sonlandı. Artık iskeleler kuruluyor. Uzunçarşı Yenileme Projesi'nde ihaleyi kazanan yüklenici firma 11 Mart Cuma günü çalışmalara başlıyor. Daha önce de ifade ettik; dönüşüm etaplar halinde hayata geçirilecek ve ilk olarak kuzeyden yani Ağa Camii bölgesinden çalışmalar başlatılacak. Şehrimize hayırlı olsun” diye konuştu.

78 Adet Yapı Restore Edilecek
Uzunçarşı Yenileme Projesi’nin Sakarya’ya yakışan bir çalışma olacağına da değinen Toçoğlu, “Tarihi adada 78 adet yapının restorasyonunu yapacağız. Bölgedeki 14 adet tescilli yapı aslına uygun olarak restore edilecek. Tescilsiz olan yapıların ise tarihi dokuları muhafaza edilecek ve bu yapılar dönüşüme tabi tutulacak. Yapıların çatılarını yenileceğiz. Dış cephelerde aslına uygun bir restorasyon olacak. Yine binalara ait olan tenteler tarihi dokuya uygun olarak yenilenecek. Sokak geçişlerinde ise estetik bir çalışma projelendirdik. Bu kapsamda bu bölgelerde zemin desenleri uygulanacak” dedi.

Ticaret Hayatı Aksamayacak
Uzunçarşı Yenileme Projesi’nin tamamında 1. sınıf malzemenin kullanılacağını da açıklamalarına ekleyen Başkan Zeki Toçoğlu, “Uzunçarşı’da kötü görünüme sebep olan kablo ve klima gibi ayrıntılar özel bir tasarım kullanılarak yapıların çatılarında gizlenecek. Söveler de tarihi dokuya uygun olarak uygulamaya koyulacak. Tarihi adadaki dönüşüm çalışması süresince esnafımızın mağdur edilmeyeceğini vurgulamak istiyorum. Hedefimiz: esnafın ticaret hayatını aksatmayan bir projedir. Uzunçarşı için en güzelini hedefliyoruz. Projenin ilk gününden bu yana yanımızda olan esnaf kardeşlerimize bir kez daha teşekkür ediyoruz. Dönüşüm çalışması Sakaryamıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Uzunçarşı Cazibe Merkezi Olacak
Öte yandan Cuma günü başlayacak çalışmalar bölge esnafında da heyecan yarattı. Dileklerinin tarihi adada güzel bir çalışmanın hayata geçirilmesi olduğunu aktaran esnaflardan Fikret Eren, “15 senedir bu bölgede ticaret yapıyorum. Bu çalışmanın hayata geçirilmesi çarşımızı daha da hareketli bir hale getirecektir. Yeni haliyle Uzunçarşı kalkınacaktır” dedi. Kemal Yiğit, “Şuanki durumla karşılaştırırsak; proje tamamlandıktan sonra Uzunçarşı insanlara daha cazip bir yer haline gelecektir. Bölge esnafı olarak daha iyi şartlara kavuşacağız” ifadelerini kullandı.

Yeni Proje Çok Hoş Olmuş
Atilla Kınalı, “Bu proje çarşımız için güzel bir başlangıç olacak. Atmosfer değişecek. Bu açıdan müşteri potansiyelimiz de gelişecek. Tarihi doku korunacağı için daha güzel bir proje ortaya çıkacaktır. Şuanki duruma göre işlerimizin daha da iyi olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Tevrat Öztürk ise, “Uzunçarşı’da inşallah hayırlı bir proje başlıyor. Bize projenin örnekleri gösterildi. Yeni proje çok hoş bir görünüme sahip. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu bizlerle projeyi paylaştı. Görüşlerimizi aldı. Biz de düşüncelerimizi kendilerine ilettik. Bu esnaf olarak bizi ayrıca memnun etti” dedi.