Üstün Yetenekli Öğrenciler ve Geleceğin Öğretmenleri Doğa Eğitimi kapsamında Türkiye’nin farklı noktalarından akademisyenler, öğretmen adayları ve üstün yeteneli öğrenciler Sakaryalıların musluklarına dünyanın en kaliteli suyunu ulaştıran SASKİ Hızırilyas Su Yönetim Merkezini ziyaret etti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından şehrin farklı noktalarında inşa edilen yüksek teknoloji ile donatılmış tesisler birçok yaş grubu ve farklı alandan ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. TÜBİTAK ve Sakarya Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan Üstün Yetenekli Öğrenciler ve Geleceğin Öğretmenleri Doğa Eğitimi kapsamında Türkiye’nin farklı noktalarından akademisyenler, öğretmen adayları ve üstün yetenekli öğrenciler SASKİ tarafından şehre kazandırılan Hızırilyas Su Yönetim Merkezini ziyaret ettiler. Tesisin işleyişi ve suyun geçtiği arıtma aşamaları hakkında bilgi alan öğrenciler, merak ettikleri soruların cevaplarını aradılar.

SASKİ’ye teşekkür ediyoruz
Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Eda Demirhan, “Projemizde ilköğretim 8. sınıf üstün yetenekli öğrenciler ve gelecekte onların öğretmenleri olacak olan farklı alanlardan adayların katılımıyla oluşturuldu. Amacımız onların disiplinler arası doğa bilinci kazanmasıydı. Bu maksatla gezilerimizden birini de su arıtma tesisine gerçekleştirmek istedik. Çünkü su doğanın vazgeçilmez bir parçası. Bu açıdan suyun Sakarya’da Sapanca Gölü’nden nasıl temin edildiği ve hangi aşamalardan geçip bize ulaştığı bizim için oldukça önemliydi. Bu konuda SASKİ’ye destekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanırken Yrd. Doç. Dr. Elif Atabek Yiğit ise, “Doğa eğitiminin önemli bir parçası olan su kirliliği ve bu bağlamda içmesuyuna uygulanan analizleri gözlemlemek bizim ve öğrenciler için oldukça faydalı oldu. Bir olgunun yerinde gözlenmesi teorik bilgiden çok çok daha kıymetli. Projenin aktif etkilerinden biri de bu. Bu anlamda oldukça verimli bir gezi olduğunu düşünüyorum. Bizi burada güler yüzleriyle ağırlayan SASKİ ailesine teşekkür ediyorum” dedi.

Burada tam bir güven ortamı var
İstanbul Üniversitesi Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Elif Sezer, “Sakarya’da böyle bir tesisin varlığı ve bizim burada bulunabilmemiz gerçekten benim için çok kıymetli. Farklı aşamalardan oluşan bir arıtmanın işleyişini görme şansı bulduk. Arıtmada teknolojik faktörlerin ciddi bir etkisi var. Bu nedenle tam bir güven ortamına şahit oldum. SASKİ’nin suyun her anını izliyor olması nedeniyle gerçekten çok şanslıyız. Musluk suyu konusunda insanlarının içinin rahat olması için gerekli atmosfer ve fiziki şartlar bu tesiste kesinlikle var” derken Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencisi Emirhan Suna, “Musluk suyu konusunda belki ön yargı denebilecek ciddi şüphelerim vardı. Ancak tesisi ayrıntılı bir şekilde incelediğimde birçok kişi gibi benimde bu konuda yanıldığımı anladım. Burada içmesuyuna çok ciddi işlemler uygulanıyor. Birçok fiziksel ve kimyasal işlemden sonra su burada kesinlikle sağlıklı ve kaliteli hale geliyor. Tesiste hijyen konusunda ciddi bir titizlik var zaten. Artık içmesuyu anlamında aklımdaki tüm şüpheler ortadan kalmış durumda. Sakarya’da musluklardan gönül rahatlığıyla su içilebilir” diye konuştu.

Çok zekice düşünülmüş bir tesis
Bursa 23 Nisan Ortaokulu öğrencisi Oğuzhan Kutlu, “Burası gerçekten çok büyük ve içerisinde devasa tanklar var. İlk defa bir arıtma tesisine geliyorum. Benim için gerçekten şaşırtıcı oldu. Suyun temizlenme prensibi bence çok zekice düşünülmüş. Su tesise geliyor, fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçiyor. Farklı ayrıştırma birimleri var. Gerçekten güzel bir tesis. Bu işlemleri gördükten sonra Sakarya’daki suyun güvenilirliği konusunda hiçbir şüphem yok. Kesinlikle içilebilir” dedi. Sakarya Şehit Ali Gaffar Okkan Ortaokulu öğrencisi Deniz Beşoluk ise, “Arıtma tesisi gerçekten hoş bir mekân, fabrika gibi değil. Daha önce böyle bir tesiste bulunmamıştım. Sapanca Gölü’nün suyu çok farklı işlemlerden geçiyor. Musluklarımızdan akan suyun bu kadar zahmetli aşamalardan geçtiğini bilmiyordum. İçeride çok güzel bir su kokusu var. Suyun temizliği konusunda sanırım hepimiz SASKİ’ye güvenip gönül rahatlığıyla içebiliriz” şeklinde konuştu.