Büyükşehir Belediyesi Ekim Kültür Sanat Etkinlikleri 'Hüdayi Divanı' adlı Konak Sohbeti ile devam etti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ekim Kültür Sanat Etkinlikleri 'Hüdayi Divanı' adlı Konak Sohbeti ile devam etti. Tarihi Alicanlar Konağı'nda gerçekleştirilen ve Prof. Dr. Necdet Tosun'un konuşmacı olarak katıldığı Konak Sohbetine çok sayıda kültür sanat dostu katıldı.

Hüdayi Hazretlerinin hayatı
Aziz Mahmud Hüdayi'nin hayatını anlatarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Necdet Tosun, "Hüdayi Hazretleri 16. yüzyılda Koçhisar'da doğuyor. Gençliğinde İstanbul'a tahsil görmeye geliyor. Tahsilinden sonra Bursa'ya kadı olarak tayin ediliyor. Burada Kadı Mahmud Efendi diye anılıyor. Bir gün rüyasında sevdiği iyi insanların cehennemlik olduğunu görünce çok etkileniyor. İşin kabuğunda kalmak istemiyor, öze inmek için tasavvufa yöneliyor. Bu şekilde Kadı iken Hüdayi Hazretleri dervişliğe, tasavvufiye başlıyor. Bursa'dan sonra birçok yer gezen Hüdayi Hazretleri ömrünün son yıllarını Üsküdar'daki kendi camisinin bulunduğu dergahta geçiriyor" dedi.

4 asırdır rahmetle anılıyor
Prof. Dr. Necdet Tosun, "Arapça ve Türkçe eserler yazan Hüdayi Hazretleri yetiştirdiği talebeleriyle, yazdığı eserleriyle 4 asır sonra bile halen rahmetle anılmaktadır. Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri 16. yüzyılda yaşamış, birçok insanı sohbetleriyle, eserleriyle, şiirleriyle irşad etmiş hatta 7 padişah dönemi görmüş ve gerektiğinde onlara tavsiyelerde, nasihatlarda bulunmuş bir zattır. Kendi yolu celvetiye olarak anılıyor. Osmanlı'nın son zamanlarına kadar devam eden bu celvetiye tasavvufu şimdilerde kalmadı" dedi.