Sinemanın Sultanı'na Saygı Gecesi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Ustalara Saygı Gecesi’nin Onur Konuğu Türk Sinemasının Sultanı olan Ünlü Sanatçı Türkan Şoray’dı. AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen programda Sakaryalılar, Sultan’a yoğun ilgi gösterdi. Saygı Gecesi ilk olarak Türkan Şoray’ın sanat yaşamını anlatan kısa filmle başladı. Daha sonra sahneye çıkan Gazeteci Yazar Ali Eyüboğlu, Sinema Yazarı Burçak Evren, Yönetmen Altan Dönmez ve Gazeteci Yazar Bircan Usallı Silan, Türkan Şoray’ın yaşamına, sanatına ve filmlerine dair birçok konuyu anlattı.

 

Türkan Şoray bizim memleketimiz
Ustalara Saygı Gecesinde ilk konuşan Gazeteci Yazar Bircan Usallı Silan oldu. Türkan Şoray ile basın danışmanı ve menajer olarak 15 yıldır çalıştığını dile getiren Silan, “Onun bu kadar yakınında olmak bir rüya. Bu akşam çok onurlu bir geceyi paylaşıyoruz. Bir topluluk içerisinde ona gösterilen sevgiye şahit oldukça inanın ben de heyecanlanıyorum. Birdenbire benim de gözlerim doluyor. Asla sıradan değildir. Ayağında dümdüz terlikleri de olsa, yüzünde sıfır makyaj ve özenli bir şey giymemiş bile olsa tuhaf bir ışığı vardır. Bu beni her defasında heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor. Bana göre Türkan Şoray, memleketimiz. Türk Sineması’nın 100 yıllık tarihinin 50 yılına damgasını vurmuş, Türk Sineması’nın en önemli 3 oyuncusundan biri olmayı başarmış sevgili Türkan Şoray ile birlikte olduğumuz için çok şanslıyız” diye konuştu.

 

Türkan Şoray ile aramızda mesafe yoktur
30 yıllık magazin geçmişinde Türkan Şoray’ı ele alan Gazeteci Yazar Ali Eyüboğlu, “Bana göre şov dünyasında bir kişi var, asla sen mesafesinde olamazsınız, mutlaka siz mesafesindesiniz. Türkan Şoray size asla bu mesafeyi kısalttırmaz. Onu sultan yapan özelliklerden biri de budur. 70’li yıları göz önüne getirin, Türkiye’de bir Türkan Şoray Kanunları diye kanunlar silsilesi vardır. Türkan Şoray Kanunları’nda önemli olan, 1970’li yıllarda kendi çalışma koşullarını kabul ettirmek inanın büyük bir devrimcilik gerektiriyordu. Türkan Şoray bunu başarmıştı” şeklinde konuştu.

 

Müthiş mütevazıdır
Türkan Şoray ile çalışma şerefine erişmiş yönetmenlerden biri olduğunu belirten Yönetmen Altan Dönmez, “Setteki ışığı, enerjisi, güzelliği; çoğu sahnede Türkan Hanım’ın gözlerine dalıp sahneyi bitiremediğim olmuştur. Müthiş mütevazıdır. Türkan Şoray’ın Sultan olmasının birçok sebepleri var ama bence en önemlileri; yönetmen ve senarist kadar senaryoyu okuyabilmesi, bütün boşlukları bulmasıdır. Şuan burada olmak meslek hayatımın en özel anıdır. Burada olmak benim için mesleğimdeki zirvedir. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Her filminden payımıza düşeni aldık
Türkan Şoray ile tanışıklıklarının kırgın başladığını dile getiren Sinema Yazarı Burçak Evren, “Biz onun filmlerini her eleştirdiğimizde o daha da büyüdü. Parçalanmadı, bütünleşti. Gençliğimiz onu izlemekle geçti. Ona sevdamızı bu salonların loş koridorlarında bıraktık. Ne onun bizim sevdamızdan haberi oldu, ne de biz ona beslediğimiz sevdadan geçtik. Onun her filminden payımıza düşeni aldık. O, perdede hep güzel ve genç kaldı. Biz yaşlandık o hala genç. Türkan Şoray’ı karşımda otururken gözlerinin içine bakarak anlatmak öyle kolay değil. Türkan Şoray’ı anlatmak, Türk Sinema tarihinin bir değil, birkaç dönemini anlatmaktır. Anadolu’nun her kesimindeki kadının sesini ondan duyduk. Ezilmişlikten ayakta dik durmaya, haykırmaya, isyana kadar her filminde onun Türkiye’deki kadına bir armağanı vardır” diye konuştu.

 

Hayatımda unutamayacağım bir gece
Gecenin son sözü ‘Sultan’daydı. Gösterilen ilgiden etkilendiğini ve çok duygulandığını dile getiren Türkan Şoray, “Allah bozmasın, yıllardır süren bu sevgi bağımızı. Sizleri çok seviyorum. Sizler bunu biliyorsunuz. Sizler de beni kalplerinizin bir yerine koydunuz, ben de bunu biliyorum. Allah ölene kadar bu beraberliği devam ettirsin inşallah. Allah’ın ne kadar şanslı kulu olduğumu bir kere daha anladım. Gerçekten, herkese nasip olmayacak şeyler yaşıyorum. Meslektaşlarımın benim hakkımdaki düşüncelerini buradan dinleyebilmek müthişti. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıldır düzenlenen bu gecelerle sanata verdiği değer, insanları böyle güzel programlarda buluşturması takdire şayan. Hayatımda unutamayacağım ve özel anılarım arasında hatırlayacağım bu geceyi de bana yaşattıkları için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Sultan” hayranlarıyla
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın ve İstanbul Üniversitesi Genel Sekreteri Metin Küçük, Saygı Gecesi’nin sonunda katılımcılara ve onur konuğu Türkan Şoray’a plaket ve çiçek takdim etti. Türkan Şoray, hayranları ile sohbet etti, kitaplarını imzalayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.