Büyükşehir Mart Kültür Sanat Etkinlikleri, ‘Rüya’ filminin gösterimi ve Derviş Zaim konferansı ile devam etti. Yönetmen Derviş Zaim “İnsanlar, bir eser üretirken geri dönüp geleneklerine bakıyorlar. Geleneklerinden bugünü anlamlandırabilmek için bugüne dair sorular sorup, hangi yapıtları ortaya çıkarabileceklerini düşünüyorlar” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Rüya’ filminin gösterimi ve Derviş Zaim söyleşisi ile devam etti. AKM’de gerçekleşen programa konuşmacı olarak katılan Derviş Zaim, konferansa katılan Sakaryalı sinemaseverlerin sorularını cevapladı.

Görüntü bombardımanı kaos ve bağlam lodosu
Sinemanın başka sanat dallarıyla olan ilişkisi hakkında açıklamalarda bulunan Zaim, “Büyük bir görüntü bombardımanı altındayız. Büyük bir kaosun içindeyiz. İnsanlık daha önce bu kadar büyük bir görüntü bombardımanına, kaos ve bağlam lodosuna uğramamıştır. Böyle bir kaostan birkaç şekilde çıkmak mümkündür. Bu durumdan ya yalınlaşarak ya da yapıyla oynayarak çıkabilirsiniz. Yalınlaşmanın büyüsüne ve meziyetine sonsuz saygım var. Büyük ve önemli yapıtlar söz konusu olduğunda yalınlaştırılmış bir filmi tekrar ve tekrar izlemek beni mutlu edebilir. Fakat yapıyla oynamak kategorisinin bu coğrafyada çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Antik Yunan mitolojisindeki gibi her defasında farklı biçimlerde örüntüyü kurup o örüntüyü bozarak ve farklı örüntülerle oynayarak kendinizi her alanda zenginleştirmeniz mümkündür” diye konuştu.

Sinema ve gelenek ilişkisi
Gelenekle Türk sineması arasındaki bağı açıklayan Zaim, “İnsanlar, bir eser üretirken geri dönüp geleneklerine bakıyorlar. Geleneklerinden bugünü anlamlandırabilmek için bugüne dair sorular sorup hangi yapıtları ortaya çıkarabileceklerini düşünüyorlar. Gelenekle ilişkisini netleştirmeye çalışan bir yönetmen ya da senarist geleneğin kendisine göre çalışma ihtimali olan yapılarına mutlaka bakar. Onların günümüzdeki biçime ve içeriğe nasıl uygun olabileceğine dair bir düşünme sürecine girer. Bunun sonucunda elde ettiği ipuçlarını bir tümevarım düşünme yoluyla birleştirir. Ve sanatçı işine bu düşünceyi uygular” ifadelerini kullandı.