Halit Refiğ Sanatta 50. yılını kutladı.

 
Halit Refiğ’in sıkı takipçisiyimKırkpınar Anfi Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen Halit Refiğ’e saygı gecesinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Halit Refiğ’in bir sinema emekçisi, bir yazar ve bir düşünür olduğunu söyledi. Bakan Günay, “Bu güzel şehirde bu güzel beldede ve bu güzel programda bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Halit Refiğ ağabeyimiz, ustamız 50. sanat yılını kutluyor. Ayrıca değerli yönetmenimiz 75. yaşını da tamamlıyor. Nice sağlıklı yıllar diliyorum kendisine. Ben kendisini çok uzun yıllardan beri takip ediyorum. Geriye dönüp baktığımda ‘Gurbet Kuşları’ 1964 çekilmişti. Ben bu filmi izleyeli 40 yılı geçti. O filmle birlikte Halit Refiğ ismini belleğime yazmıştım. Sonra ‘Haremde Dört Kadını’ hatırlıyorum, ‘Yorgun Savaşçı’nın bütün serüvenini hatırlıyorum. Ve şimdi çok moda olan dizilerin temelini Halit Refiğ’in ‘Aşk-ı Memnu’ ile attığını çok iyi biliyorum” dedi.

Bütün kalbimle alkışlıyorum
Halit Refiğ’i bütün kalbiyle alkışladığını da söyleyen Bakan Ertuğrul Günay, “Halit Refiğ sadece bir sinema ustası değildir. Bizim düşünce tarihimizin çok önemli isimlerindendir. Kendisi bir sinemacı emekçisi, bir yazar ve bir düşünür. Bizim düşünce dünyamızı zenginleştiren bir başka büyük düşünürümüz de Kemal Tahir’dir. Kemal Tahir’in ortaya çıkardığı eserleri Halit Refiğ kağıt üzerinde bırakmadı. Onları aldı perdeye taşıdı. ‘Yorgun Savaşçı’ bunun en güzel örneğidir. Ben bu emeklerin hepsini bütün kalbimle alkışlıyorum. Ve bundan sonrası için başarı dolu yıllar diliyorum” diye konuştu. 
Duygusal anlar yaşadı
Kendisine gösterilen ilgiden dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden ünlü yönetmen Halit Refiğ ise, duygusal anlar yaşadı. Kısa bir konuşma da yapan Halit Refiğ, “Şu anda heyecanlı bir şaşkınlık içerisindeyim. Çünkü dostum Can Gürzap bana Kırkpınar Sanat Akşamları’nda birkaç filmimin gösterilmesinden bahsetti. Bende ‘tabi olur’ dedim. Ama itiraf edeyim ki ben birkaç filmimin gösterileceğini sanıyordum. Böyle bir kutlamaya dönüşeceğini hiç tahmin etmemiştim. Bana gösterdiğiniz ilgi için başta bakanımız olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Programda gösterilen ‘Alev Alev’ filmi için de bilgiler veren ünlü yönetmen, ‘Alev Alev’ filminin 1985 yılında şimdiki ‘Recep İvedik’ filmi gibi ilgi gördüğünü ve bakanlıktan ödül aldığını söyledi.

Kitap hediye etti
Programının sonunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; Halit Refiğ’e, İdris Küçükömer’in, Can Güzarp’a ise Tarık Buğra’nın kitabını hediye etti. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve Sapanca Belediye Başkanı İbrahim Uslu da Refiğ'e plaket takdim etti. Daha sonra ''Alev, Alev'' isimli sinema filmi izlendi.