Sosyal Gelişim Merkezi tarafından ‘Görme Engelliler Haftası’ kapsamında ‘Kalpten Görenler’ başlıklı program düzenlendi. Anlamlı buluşmada konuşan görme engelli Psikolojik Danışman Ediz Mut, “Benim gözüm yok ama çok şükür kulaklarım var, duyabiliyorum. Burnum var koku alabiliyorum. İstediğim yere gidebiliyorum. İnsanlar bazen, ‘Sizin görmediğinizi unutuyoruz’ diyorlar. Emin olun bende unutuyorum” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi tarafından ‘Görme Engelliler Haftası’ kapsamında ‘Kalpten Görenler’ başlıklı bir program düzenlendi. Sosyal Gelişim Merkezi tiyatro salonunda gerçekleştirilen programa Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Poyraz ile Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Davut Yüce de katıldı. Programın sunuculuğunu görme engelli İbrahim Bingöl üstlenirken, konukları ise yine görme engelli olan Furkan Uğur Eşitti, Ahizer Özbek ve Ediz Mut oldular. Şiir, şarkı ve söyleşi ile geçen, neşenin ise hiç eksik olmadığı programa engelli öğrenciler ve Sakaryalılar büyük ilgi gösterdiler.

Görme engelli ilk polisiye yazarı
Konuşmasına hayata 1991 yılında gözlerimi kapadım diyerek başlayan Furkan Uğur Eşitti, “Görme engelli birisiyle evlenenlere hayır işliyor gözüyle bakılıyor. Benim eşim vermiş olduğu bir röportajda ‘Ben cennete gitmek için değil; âşık olduğum, sevdiğim ve istediğim için evlendim’ demişti. Ailelerimiz evlenmemize karşıydı bizde kaçarak evlendik. Bunu bu konudaki bakış açınızı değiştirmeniz için anlatıyorum” dedi. ‘Karmaşa’ isimli kitabı hakkında da konuşan Eşitti, “Dünyada polisiye yazan ilk görme engelli insanmışım. Ben doğduğumdan beri devlet ve millet düşmanlarıyla mücadele etmek istedim. Göremediğim için askere gidemedim. Devlet ve millet düşmanlarıyla nasıl mücadele ederim diye düşünürken; bir arkadaşımın tavsiyesiyle 3 yıllık bir süreçte bu kitabı yazdım” diye konuştu. Sosyal Gelişim Merkezi’nde gönlü açık insanlarla bir arada olmanın çok güzel olduğunu ifade eden Ahizer Özbek ise, müziğin kendisi için yaşam kaynağı olduğunu, programda da parmaklarını ve sesini konuşturacağını ifade etti.

‘Kanaat’ kelimesi çok önemli
Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunu olan ve psikolojik danışman olarak hayatını idame ettiren görme engelli Ediz Mut, “Mesleğimi severek ve isteyerek seçtim. Bence insanların dünya üzerindeki tüm çabaları mutlu olmak içindir. Bizim işimiz de daha çok insanlar nasıl mutlu olabilir üzerine kurulu bir iş. Bende bu nedenle işimi çok seviyorum. Toplumumuzun büyük çoğunluğu mutlu olmayı bilmiyor. Bu nedenle huzursuz bir hayat yaşıyoruz. ‘Kanaat’ kelimesi çok mühim bir kelime. İnsan şükretmesini bildiği zaman hayatta en büyük mutluluğu tadabilir. Verilen kabul edilirse iç huzur oluşur. Hırs ise bunun tam tersine neden olur. ‘Neden bende yok şunda var’, ‘Neden o görüyor ben görmüyorum’ diyerek mutlu olunamaz. Her zaman verilene bakmak lazım. Benim gözüm yok ama çok şükür kulaklarım var, duyabiliyorum. Burnum var koku alabiliyorum. İstediğim yere gidebiliyorum. İnsanlar bazen, ‘Sizin görmediğinizi unutuyoruz’ diyorlar. Emin olun bende unutuyorum” şeklinde konuştu.

Sürpriz konuk
‘Kalpten Görenler’ isimli programda sürpriz bir telefon bağlantısı da gerçekleştirildi. Sunucu İbrahim Bingöl, “Engelliler için çağ açmış ve özellikle görme engellilerin önüne müthiş örnek olmuş bir insan şu anda telefonun diğer ucunda” diyerek sözü TBMM’ye giren görme engelli ilk milletvekili Lokman Ayva’ya verdi. Programda emeği geçen herkese teşekkür eden Ayva, “Orada oluşturduğunuz atmosfer telefonda da olsa görülebiliyor. İnşallah bu tablolar daha sık karşımıza çıkar. Hayata farklı açılardan bakarak daha iyi görmeye başlıyoruz. İnsanın görebildiği şeyler aslında onun görmesini engeller. Hiçbir şey olmadığını ve bomboş bir yerde olduğunuzu düşünün. Bence engelsiz görmek tam olarak budur. İnsanlar olarak görme baskısı altındayız. Görünüşü güzel diye plastik yemekler daha güzel olamaz. O nedenle görme baskısından kurtulmalıyız. Sizlerin de güzel gözlerle bakmanız için inşallah Rabbim hepinize yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

Şiir ve şarkı dinletisi
Program boyunca yapılan söyleşilerin yanı sıra konuklara şiir ve müzik dinletisi de sunuldu. Furkan Uğur Eşitti ve Ahizer Özbek ‘Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman’ ve ‘Sende Kalmış’ isimli şiirleri birlikte seslendirirken, sunucu İbrahim Bingöl ise onlara sesiyle alt vokal yaptı. Programın sonlarında Furkan Uğur Eşitti ‘Sakarya Türküsü’ nü, Ahizer Özbek ise seyircilerle birlikte ‘Düşlerde Sevdim Seni’ isimli şarkıyı seslendirdi. Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Poyraz ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce tarafından kendilerine çiçek takdim edilen katılımcılar sahneden seyircilerin yoğun alkışları eşliğinde ayrıldılar. Program bitiminde Furkan Uğur Eşitti sevenleri için ‘Karmaşa’ isimli kitabını imzaladı.