Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Çay, Şiir ve Sakarya’ isimli söyleşi programı ile devam etti. Yazar Sadettin Acar, “Sezai Karakoç, geçmişle ilişki kurmadan günümüzü, geleceği anlayamayacağını düşünürdü. Karakoç’un bana kalırsa tüm amacı, yolu, kendini köprü etmek pahasına geçmişle ilişki kurmaktı. Önce geçmişi arayıp; sanat, şiir, mimari, siyaseti anlamamız için tüm İslam coğrafyasının bilinmesinin önemine değinirdi” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Çay, Şiir ve Sakarya’ isimli söyleşi ile devam etti. Alicanlar Konağı’nda gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü Nur Haktan Aydoğdu yaparken; Yazar Sadettin Acar Sezai Karakoç’u ve şiir anlayışını anlattı. Programı çok sayıda Karakoç okuyucuları ve şiirsever takip etti.

Sezai Karakoç daima geçmişi aradı
Sezai Karakoç’un söylem ve sanat anlayışından bahseden Sadettin Acar, “Hafıza insan için neyse; toplum, millet mirası, tarih de geçmiş için o denli önemlidir. Hafıza insanı sorumluluğa iter, tarih ve gelenek de aynı şekilde. Bugün insanların bilgi birikimiyle aynı şeydir ‘tarih ve gelenek’. Sezai Karakoç da geçmişle ilişki kurmadan günümüzü, geleceği anlayamayacağını düşünürdü. Karakoç’un bana kalırsa tüm amacı, yolu, kendini köprü etmek pahasına geçmişle ilişki kurmak oldu. Önce geçmişi arayıp; sanat, şiir, mimari, siyaseti anlamamız için tüm İslam coğrafyasını bilmek lazım diye düşünürdü Sezai Karakoç” ifadelerinde bulundu.

Şiir ve edebiyatım için umut oldu
Sezai Karakoç’un ‘Mona Roza’ şiirini elli yıl sakladığını ifade eden Yazar Acar, “Sıkıntılar çekmiş, iç hesaplaşmaları olan yorgun bir adam. ‘Mona Roza’ şiirini elli yıl saklamış, 1994’te ortaya çıkarmış. Ancak bazı kelimelerini değiştirmiş. Bunu neden yaptığını sordum ‘şiir benden çıkıyordu, o yüzden artık yayınladım’ dedi.  Bir gün onunla ilgili bir yazı yazdım bana çok kızdı, sohbetimizi, mahremimi yazmışsın dedi, haklıydı. Affettirdim nihayetinde kendimi ve o gün bu gündür Sezai Karakoç benim için ‘orada ve yaşıyor’. Karakoç bana şiir için, edebiyat için umut oldu. Mayıs’ta 87 yaşını dolduracak, Allah ömrünü uzun eylesin inşallah” dedi.