Alancuma’da 100 dekarlık alan üzerinde ekimi gerçekleştirilen kenevirleri işleyerek hammaddeye dönüştürmek isteyen ve Amerika’dan Sakarya’ya gelen SHC LTD. şirketi yetkilileriyle görüşen Başkan Ekrem Yüce, “Endüstriyel kenevirden elde edilecek sanayi ürünlerin ihraç edilmesi ile ülke ve şehir ekonomisine büyük bir katkı sunacağız. Görüşmelerimiz devam ediyor. Şehrimizin menfaatine olan, ekonomik anlamda en iyi katkıyı sağlayacak iş birliğini gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Erenler Alancuma’da 100 dekar alan üzerinde ekimi gerçekleştirilen kenevirlerin ihracı için yatırım yapmak isteyen SHC LTD. şirketi temsilcileri ile bir araya geldi. Kısa süre içerisinde hasadına başlanılacak olan kenevirleri işleyerek ihraç etmek isteyen firma Sakarya’da yapacağı yatırımla istihdama da katkı sunacak. Şirket temsilcileri ile Ramada Otel’de buluşan Başkan Ekrem Yüce, kenevirin işlenerek elde edilecek ürünlerden yapılması planlanan tesise kadar ayrıntılı bilgiler aldı. Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, Sera A.Ş. Genel Müdür Vekili İsmail Kaya ile Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi’nin de hazır bulunduğu toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü temsilcileri ve şirket temsilcileri Craig Joseph Smith, Aaron Gabriel Adams ve Mike Jabri yer aldı.

Kenevir işleme tesisi için ilk adım
Kenevirin işlenmesi, elde edilen ürünlerin ihracı için yeni bir girişim başlatacaklarını ifade eden şirket yöneticileri, kenevir bitkisinin dünya ekonomisi üzerinde payı her geçen gün arttığını ifade ederek, yapılan sunumda şu bilgilere yer verildi: “Kenevirin sadece kozmetikteki payı 430 milyar dolar düzeyinde. Büyükşehir Belediyesi’nin ekili arazisini dolaştık ve dünya standartları üzerinde harika bir iş çıkartıldığını gördük. Dünya’da sadece iki noktada kullanılan ve saatte 90 ton lif çıkartan kenevir işleme makinalarını Sakarya’ya getirerek bir işleme tesisi kurmak istiyoruz. Bu tesiste lif, tohum, elyaf, yapı malzemeleri, bioplast ürünler, kozmetik ürünler, hayvan altlığı ve mikro fiber ürünlerin hammaddelerini üretmek istiyoruz.”

Yerli ve milli ekonomi katkısı
Kenevirin ihraç edilmesi ile ülke ve şehir ekonomisine büyük bir katkı sunacaklarını ifade eden Başkan Ekrem Yüce, ekimi gerçekleştirilen kenevirlerin işlenerek dönüştürülmesi ile pek çok ürününün ham maddesinin Sakarya’dan ihraç edilebileceğini dile getirdi. 100 dekarlık alan üzerinde ekimi yapılan kenevirlerin hasadını kısa süre içerisinde gerçekleştireceklerini de müjdeleyen Başkan Ekrem Yüce, kenevirden elde edilecek ürünlerin ihracı ve endüstriye kazandırılması için girişimlerin devam ettiğini belirterek, istekli firmaya yaptıkları sunum dolayısıyla teşekkür etti. Sakarya’nın coğrafi koşulları ile ekime çok uygun olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Yüce, sözleşmeli üretim modeli ile şehrin sahip çıkacağını, sektörün öne çıkan firmalarıyla yapılan ve yapılacak iş birlikleriyle bu alanda şehrin büyük bir kazanım elde edeceğini vurguladı.