Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürü Adem Turan, “Kültür-sanat yatırımları noktasında Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun bize çok önemli bir desteği var. Yaklaşık 6-7 yıldır gerçekleştirilen kültür sanat etkinliklerinin süreklilik arz etmesi, şehrin genelindeki kültür atmosferinin değişmesinde önemli bir rol oynadı" dedi.

Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü olarak Sakarya’nın kültür başkenti olması yönündeki çalışmalarınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?
Büyükşehir Belediyesi olarak Sakarya’yı bir kültür başkenti haline getirmek amacıyla kültürün ve sanatın bütün alanlarında aktif olmaya çalışıyoruz. Her ay düzenli bir şekilde Kültür Sanat Etkinlikleri düzenliyoruz. Etkinlik takviminin yer aldığı bir kitapçık yayınlıyoruz. Bu etkinliklerde, ustalara saygı geceleri, konferanslar, paneller, söyleşiler, imza günleri, konserler ve sergiler yer alıyor. Bu etkinlikler şehrin kültürel durumu, vatandaşlarımızın talepleri göz önüne alınarak hazırlanıyor. Kültür ve sanata dair ne varsa bu etkinliklerde bulabiliyorsunuz. 2010 yılından bu yana kültür sanat faaliyetlerinin her ay düzenli yapılıyor olması şehrimizde bir entelektüel kültürün oluşması ve bunun her geçen gün artmasını beraberinde getirdi. Öyle ki, vatandaşlarımız her ay daire başkanlığımıza gelerek gelecek ayın Kültür Sanat Etkinlikleri kitapçığını bizden talep ediyorlar. Yani kısaca şehrimizde kültür sanat anlamında vatandaşlarımızda bir beklenti oluşmuş durumda. Bunun en önemli nedenlerinden biri bu etkinliklerin süreklilik arz etmesi.

Sakarya’daki özellikle kültür sanat mekânlarının ortaya çıkışının büyük restorasyonlar ile gerçekleştiğini görüyoruz. Bu konudan biraz bahsedebilir misiniz?
Şehrimizde Ofis Sanat Merkezi, Sakarya Sanat Galerisi, Ziya Taşkent Konser Salonu, Faik Baysal Kütüphanesi ve Kitap Kafe gibi restorasyon sonucu kültür sanat merkezine dönüştürülmüş mekanlarımız var. Bunların birçoğu eskiden farklı birer yapı iken Büyükşehir Belediyemiz tarafından restore edilerek sanat ve kültür merkezleri haline dönüştürülmüş mekânlar. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun bu yöndeki hassasiyetleri çok önemli. Sadece altyapı ve üstyapı alanında değil, kültür ve sanat alanında da yoğun yatırımların yapılması çok önemli ve değerli. Faaliyetlerimiz ile her kesimden vatandaşımıza hitap ediyoruz. Bu mekânların kültür sanat mekânı olarak şehre kazandırılması birçok açıdan bizi ön plana çıkarıyor. Bu alanda marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Ayrıca bu mekânların tek yönlü olmaması, kültür ve sanata dair birçok alanda faaliyet gerçekleştiriliyor olması bizi farklı kılan yönlerden biri.

Eski tahıl ambarının Ofis Sanat Merkezi’ne dönüşümü bu açıdan önemli bir örnek. Ofis Sanat Merkezi’nin şehrin kültür sanat yaşamında nasıl bir rolü var?
Ofis Sanat Merkezi’miz şuan alanında bir marka. Tahıl ambarı olarak kullanılan bir yapı Ofis Sanat Merkezi’ne dönüştürüldü. Merkezimizde bir sergi salonu, bir restoran, SAMEK satış ofisi, bir yayınevi, cep konferans salonu mevcut. Böylelikle bu mekân tek yönlü değil, birçok açıdan bir yaşam, bir kültür merkezi. Her ay düzenli olarak sergiler düzenleniyor, yurtiçi ve yurtdışından birçok alanda ortaya konmuş eserler Ofis Sanat Merkezi’nde sergileniyor. Yine bu mekânda haftalık olarak öğrencilere yönelik resim atölyeleri gerçekleştiriyoruz. Ayrıca cep salonumuzda daha önce vizyona girme fırsatı bulamamış ve daha çok festivallerde görmeye alıştığımız filmleri ücretsiz olarak vatandaşlarımızın beğenisine sunuyoruz. Hafta sonları çocuk filmleri gösterimleri yapıyoruz. Minikler aileleri ile hoşça vakit geçiriyorlar. Yine Büyükşehir Akademi’nin bazı derslerini bu mekânda gerçekleştiriyoruz.  Butik tarzı söyleşiler yine bu mekânlar gerçekleştirilen etkinlikler arasında. Bu şekliyle Ofis Sanat Merkezi her yaştan ve kesimden vatandaşımıza hitap eden bir mekân.

Yılda iki kez olmak üzere Büyükşehir Akademiyi düzenliyorsunuz. Büyükşehir Akademi ile neyi amaçlıyorsunuz?
Büyükşehir Akademi, 2010 yılından bu yana devam ediyor. Her yıl düzenli olarak Güz ve Bahar dönemi olmak üzere iki dönem şeklinde derslerimizi gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin kültürel ve entelektüel birikimiyle alanında uzmanlaşmış kıymetli hocalarımızı bu derslerde ağırlama ve şehrimizle buluşturma imkânı tanıyoruz. Kültürel, felsefi ve bilimsel konularda hemşerilerimizin entelektüel düşünmelerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Büyükşehir Akademi programlarımızı, pratik ve kurumsal açıdan zengin ders içerikleriyle oluşturuyoruz. Evrensel içeriğiyle edebiyattan tarihe, felsefeye, medyaya, sanata kadar içeriği çok zengin derslerimiz oldu ve hala gerçekleşmekte. Kendi alanında marka olan Akademimiz’de gelecek dönemlerde kendini tekrarlayan değil her zaman daha iyisini, daha niteliklisini düşünerek Akademi programlarımızı şekillendirmeye devam edeceğiz.

Büyükşehir Belediyesi olarak kültür-sanat yayınlarınızdan bahsedebilir misiniz? Bu yayınlar vatandaşlar tarafından nasıl karşılanıyor?
Kültür-sanat yayınlarımızda bugüne kadar çok değerli isimlerle çalışma fırsatı bulduk. Onların bilgi ve tecrübeleriyle yayın hayatına çok kıymetli eserler kazandırdık. Son olarak “Tanrı Şehri Kudüs” ve “Kadınların Şehirleri” isimli kitapları sanatseverler ile buluşturduk. Fotoğraf sanatçısı Süleyman Gündüz’ün objektifinden Kudüs’ü yakından tanıma fırsatını bulduğumuz “Tanrı Şehri Kudüs” kitabı adeta bir Kudüs Rehberi niteliğinde bir çalışma. Büyükşehir yayınlarının 38.si olan en son çalışmamız “Kadınların Şehirleri” kitabında ise 14 kadınla şehre ve kadına dair konuları konuştuk. Kültür-sanat yayınlarını oldukça önemsiyoruz. Geçmişte Sakarya Kitaplığı’na kazandırdığımız birçok değerli eser gibi gelecek zamanda da birçok eseri bu kitaplığa kazandırmak istiyoruz.

Her yıl Ramazan etkinlikleri düzenliyorsunuz. Bu yıl vatandaşlarımızı nasıl bir Ramazan programı bekliyor?
Büyükşehir Belediyesi olarak Ramazan Etkinlikleri’nin bu yıl 23.sünü gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz yıllarda Sakarya’nın 16 ilçesinde farklı etkinlikler ile vatandaşlarımızla buluştuk. Mobil Etkinlik Sahnesi ile Ramazan’ın farklı günlerinde şehrimizin bütün ilçelerine gidiyoruz. Bu şekilde Büyükşehir Ramazan etkinlikleri ilçelerde de yaşanmış oluyor. Mehter Takımı Konseri ile başlayan bu etkinliklerimiz çocuklara yönelik oyunlar ile devam ediyor. Ayrıca her Ramazan, Ramazan’ın konseptine uygun bir şekilde bir kitapçılar çarşısı kuruyoruz. Ayrıca Sakarya Park Amfi Tiyatro alanında Ramazan’ın ruhuna uygun konserler ve etkinlikler düzenliyoruz. Bu alanda hemşerilerimizi yine dolu dolu bir program bekliyor. Bir de her yıl olduğu gibi bu yılda Faik Baysal Kütüphanesi bahçesinde Ramazan Sohbetleri programlarını gerçekleştireceğiz.

Sakarya’da son yıllardaki kültür-sanat yaşamındaki değişim konusunda neler söyleyebilirsiniz?
Kültür-sanat yatırımları noktasında Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun bize çok önemli bir desteği var. Şehrin kültür-sanat anlamında gelişmesinde başkanımızın desteğinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 6-7 yıldır gerçekleştirilen kültür sanat etkinliklerinin süreklilik arz etmesi, şehrin genelindeki kültür atmosferinin değişmesinde önemli bir rol oynadı. Bunlar neticesinde kültür ve sanat anlamında vatandaşlarımız artık bizden bir şeyler bekler hale geldi. Yaptığımız etkinliklerinin önemli bir faydasının bu olduğunu söyleyebilirim. Büyükşehir Belediyesi olarak Sakarya’nın Anadolu’nun kültür başkenti olma noktasında her gün daha büyük bir azimle çalışmalarımıza devam ediyoruz.