Sakarya'nın Gurur Günü

49 milyon kilowatt elektrik üretecek
Temel atma töreninde açılış konuşmasını ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş yaptı. HES’lerle ilgili detaylı bilgiler veren Rüstem Keleş, “Sakarya Nehri üzerinde yapılacak olan ve 12 Mart’ta ihalesi yapılan santral 40 milyon TL’ye mal olacak ve proje 2 yılda tamamlanacak. Buradaki santral yaklaşık 10 megawatt gücünde olacak ve 49 milyon kilowatt elektrik üretecek. Lisans hakkı 49 yıllığına ADASU Genel Müdürlüğü’ne ait olacak. Sakarya Nehri’nin boşa akan suyu, kurulacak HES’lerle birlikte bundan böyle hem enerji üretimi hem de su kaynaklarının geliştirilmesi için kullanılacak. HES sayesinde ADASU’nun elektrik giderlerinde büyük tasarruf sağlanacak. Bu da yeni yatırımların gerçekleşmesine katkı sağlayacak” dedi.

 

Bilinçli kentleşme, çevreye duyarlı sanayi
Rüstem Keleş’in ardından bir konuşmada Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu yaptı. ‘Türkiye’de ilk kez bir belediye, hidroelektrik santrali kurulmasına öncülük ediyor’ diyen Başkan Zeki Toçoğlu, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, olaylara bütüncül yaklaşmaya çalışıyoruz. Bilinçli kentleşme; çevreye duyarlı sanayileşme; sürdürülebilir kalkınma; ve temiz enerji konularına hassasiyet gösteriyoruz. İnsanı temel alan, halkın ihtiyaçlarını önceleyen, sorunlara kalıcı çözümler arayan, kaliteye odaklanan, hesap verebilir, açık, şeffaf ve etkin bir yönetim anlayışıyla hareket ediyoruz. Geleceğe odaklanarak, kendimize açık ve ölçülebilir hedefler koyup, bu hedefleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Sınırlı olan kaynaklarımızı doğru ve etkin kullanmaya özen gösteriyoruz.  Sakarya’nın kalkınmasını, refah seviyesinin yükselmesini her şeyin üstünde tutuyoruz. Bugün temelini attığımız santral, bu anlayışımızın bir sonucudur ve inşallah Sakarya’nın ekonomisine temiz enerji olarak önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

 

Kaynaklar kentin ihtiyaçlarına aktarılacak
Enerji Santrali Projesi’nin Sakarya için önemine de değinen Başkan Toçoğlu, “Bu proje sayesinde, Su ve Kanalizasyon İdaremizin elektrik harcamalarında ciddi bir tasarruf elde edeceğiz ve kaynaklarımızı kentimizin başka ihtiyaçlarına kaydıracağız. Ayrıca bu projeyle birlikte oluşacak doğal göletin çevresinde 150 hektarlık alanda rekreasyon çalışmaları gerçekleştirerek hemşerilerimizin hizmetine sunacağız” dedi. HES Projesi’ne destek verenleri de unutmayan Başkan Toçoğlu, “Projenin gerçekleştirilmesinde bizlere daima destek olan başta Sayın Başbakanımıza, Hükümet üyelerimize, özellikle açılışımıza katılarak bizleri ayrıca onurlandıran Sayın Bakanımıza, İller Bankası Genel Müdürümüze, milletvekillerimize, emeği geçen tüm yetkililere ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyor, Hidroelektrik santralimizin kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

Büyük bir yatırım büyük bir hizmet
Başkan Toçoğlu’nun ardından kürsüye İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy çıktı. Hidayet Atasoy konuşmasında, doğru yatırımlar yapan belediyelere her zaman destek olacaklarını belirtirken böyle önemli bir projeyi hayata geçiren Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Milletvekilleri adına konuşan Recep Yıldırım ise, “AK Parti iktidarları döneminde ülkemiz hızla gelişiyor. Çok büyük yatırımlara imza atılıyor. Bugünde Sakarya Büyükşehir Belediyemiz ülkemiz adına, şehrimiz adına çok önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bunun gibi güzel projelerle şehrimiz çok daha güzel yarınlara ulaşacaktır” dedi. Başkan Toçoğlu’nun ardından Sakarya Valisi Mustafa Büyük’te bir konuşma yaptı ve Sakarya’nın her alanda gelişmesinin devam ettiğini söyledi.

 

Sakarya’nın hizmetindeyiz
Son olarak konuşma yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise, Sakarya’nın hizmetkârı olduklarını ve olumlu bütün projelere destek vereceklerini söyledi. HES Projesi için Büyükşehir Belediyesi’ni kutlayan Bakan Eroğlu, “Bu güzel şehirde bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Buraya gelmeden önce Sayın Başkanımızla da görüştüm. Kendisi çok selam söyledi ve Sakarya için ne gerekiyorsa yap, dedi. Biz de her zaman Sakarya’nın yanındayız. Güzel projelere her zaman destek vermeye hazırız. Sakarya için para problemi yok. Yeter ki güzel projeler hayata geçirilsin. Bakın Sakarya Nehri üzerinde gerçekleştirilecek olan HES Projesi bana ilk geldiğinde çok heyecanlanmıştım. O zaman dedim ki, elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım. Şimdi artık bu projenin temelini atıyoruz. Burada çok büyük bir yatırım yapılıyor, çok büyük bir hizmet gerçekleştiriliyor. Buradaki tesiste yıllık yaklaşık 49 milyon kilowatt saat elektrik enerjisi üretilecek. ADASU’nun yıllık enerji tüketiminin 55 milyon kilowatt saat olduğunu ortaya koyduğumuzda, ortaya şöyle bir tablo çıkıyor. Yani ADASU’nun enerji ihtiyacının yüzde 95 ‘i buradan sağlanmış olacak. Artık ADASU enerjiye harcadığı parayı yatırıma harcayacak. Bu da Sakarya için çok önemli. Sakarya’nın gelişmesinin devam etmesi için böyle projelerin hayata geçirilmesi lazım. Bu proje için Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Su akacak biz yapacağız
HES’lerin çevreye hiçbir zararı olmadığını belirten Veysel Eroğlu, “HES’lere karşı çıkanlar var. Bu mantığı anlayamıyorum. Şimdi burasının eski haliyle, bitirilmiş halini fotoğraflayacağız. O zaman ne kadar önemli bir hizmet olduğunu herkes görecek. HES’lerin çevreyi tahrip etmesi mümkün değil. Ben çevre mühendisiyim. HES’lerin dereleri kuruttuğu yalandır. HES’ler bir gram dahi suyu yutmazlar. Biz sözde değil özde çevreciyiz. İstanbul’da yaptıklarımızı herkes biliyor. Bu zamana kadar, su akar Türk bakar, deniliyordu. Artık bundan sonra su akarken biz de yapacağız. Biz 7 yılda 70 yıldan fazla çevre yatırımı yaptık” diye konuştu.

 

Mart 2012’de açılış yapılacak
Konuşmasının sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve yüklenici firma Milenyum Yapı’nın yöneticisi Cengiz Ucuz’u sahneye çağıran Bakan Veysel Eroğlu, santralin 2012 yılının Mart ayında bitirilmesi için söz aldı. Başkan Toçoğlu ve Cengiz Ucuz, “İnşallah 2012’inin Mart ayında açılışı yaparız” dedi. Programın sonunda Bakan Veysel Eroğlu ve protokol üyeleri hep birlikte butona basarak santralin temelini attı.