‘Erişilebilirlik Standartları’ seminerinde açıklamalarda bulunan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce “Engelliler Kanunu’ gereğince yerine getirmemiz gereken yükümlülükleri ilgili birimler ile ortak çalışmalar yaparak gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Unutmayalım; erişilebilirlik sadece engelliler için değil, hepimiz içindir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından Büyükşehir ve ilçe belediyelerin personellerine ‘Erişilebilirlik Standartları’ eğitimi verildi. Sosyal Gelişim Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitim seminerine 70 personel katıldı. Gün boyu süren programda, erişilebilirlik konusunda duyarlılık oluşturma ve bilinç geliştirme çalışmaları gerçekleştirildi. Programa Genel Sekreter Yardımcısı Ali Oktar, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, daire başkanları, şube müdürleri ve çok sayıda personel katıldı.

Engelsiz bir şehir
Programda konuşan Yenihayat Paralimpik Spor Kulübü Başkanı Selim Özen, “Herkes engellerin olmadığı bir şehirde yaşamak ister. 2005 yılında çıkan Engelli Yasası toplumda engelli bireylere pek çok hak sağlamıştır. Günlük hayat içerisinde birçok sorun ile karşılaşıyoruz. Hepimizin bu şehre karşı bu ülkeye karşı sorumlulukları var. Bu şehirde yaşayan her kademe engelli haklarını gözetip, projelerinde uygulamalıdır.  Engelsiz bir şehri hep birlikte var edeceğiz” dedi.

Dünyada 700 milyon engelli birey bulunuyor
Erişilebilirlik semineri konuşmacısı Mehtap Yılmaz, “Erişilebilirlik, kimsenin kimseye ihtiyaç duymadan hareket edebilmesi, bağımsız yaşayabilmesidir. Erişilebilirliğin öncelikli hedef kitlesi engelliler, çocuk arabası sahipleri ve yaşlılardır. Güncel verilere göre dünyada 700 milyon engelli birey bulunmakta. Yaşlı bireylerin sayısı da azımsanamayacak kadar çoğunluktadır. Türkiye’de 6 milyon 495 bin yaşlı vatandaşımız var. Bunlar bizlere basit birer rakam olarak görünse de aslında her biri ayrı bir yaşam. Dünya yaşlanıyor ve yaşlılıkla ilgili çok ciddi politikalar meydana çıkıyor” diye belirtti.

Tasarım engeli
Yılmaz, Erişilebilirlik tüm dünyanın ortak konusudur. Avrupa ülkelerine göre ülke olarak mevzuat konusunda daha güçlü durumdayız. Tasarım yoluyla engelli olmaktan bahsedeceğim. Tasarımdan dolayı engelli olmak, yapılan uygulamalardan dolayı yaşanan sıkıntılardan kaynaklanıyor. Erişilebilirlik, tasarıma sonradan ilave edildiğinde bilgi ve bilinç düşüklüğünden dolayı ciddi sıkıntılar yaşanabiliyor. Sağlıklı olabilirsiniz, engelli olmayabilirsiniz fakat tasarımsal hatalardan dolayı sağlıklı hareket edemediğimiz için, tasarımdan dolayı engelli olmuş oluyoruz. Kamu için yaptığımız işlemlerde erişilebilirliği göz önüne alırsak kamu zararının önüne geçmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

Engelliler Kanunu
Erişilebilirlik Standartları Seminerinde konuşan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, “Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü olarak ‘Engelliler Kanunu’ gereğince yerine getirmemiz gereken yükümlülükleri ilgili birimler ile ortak çalışmalar yaparak gerçekleştirdik. İleride gerçekleştireceğimiz proje çalışmalarına da öncülük ettik. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığımız tarafından hazırlanan Erişilebilirlik Kılavuzu’nu 2011 yılında tüm teknik personelimize ve ilçe belediyelerimize dağıttık. Ardından 2011 yılında Engelsiz Sakarya sloganıyla ‘Örnek Engelsiz Kent Sakarya’ projesini hayata geçirdik” diye konuştu.

Engelsiz Kent Sakarya
Davut Yüce, “2012 yılında MARKA’nın teknik destek programına ‘Engelsiz Kent Sakarya Projesi’ ile başvurarak hibe desteği kazandık. Destek sonucunda Pilot çalışma alanı olarak seçilen Ankara Caddesi’nin 867 metrelik bulvarı boyunca; örnek erişilebilirlik uygulaması haritası oluşturduk. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizde görev yapan teknik personellerimizi erişilebilirlik konusunda bilgilendirmek ve daha donanımlı hale getirmek için 2011, 2013 ve 2014 yıllarına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığından gelen uzman kişilerce Erişilebilirlik eğitim seminerleri verdik. Yine 2016 yılında Büyükşehir Meclis Salonunda Erişilebilirlik Uzmanı tarafından bir seminer daha gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Engelli Dostu İşyeri/Kamu Kurumları
Yüce, “2009 yılında başladığımız Engelli Dostu İşyeri / Erişilebilirlik projesi ile hem sanayici ve iş verenlerde hem de kamu kurumları yönetici ve personellerine ilgili eğitimler sunduk. 2009, 2011, 2013 yıllarında toplam 883 işyeri, sanayici ve işveren ziyaret ettik. 2010 ve 2016 yıllarında Engelli Dostu Kamu Kurumları / Erişilebilirlik Projesi kapsamında Sakarya’daki 290 kamu kurumu ziyaret ederek bilgilendirdik ve konuyla ilgili çalışmaya davet ettik. Projemize katılan ve yeni uygulamalar yaparak fiziki yapılarını engellilere uygun hale getiren 27 işyeri ve 33 kamu kurumu Engelli Dostu ilan ederek teşekkürlerimizi sunduk. Unutmayalım; Erişilebilirlik sadece engelliler için değil hepimiz içindir.”