Büyükşehir Belediyesi Ramazan Söyleşilerine katılan Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, “Osmanlı anlayışında oruç, insanla Allah’ın irtibatıdır. Oruç insanla bedenin anlaşmasıdır. 11 ay günaha eğilimli ruhumuzu ve bedenimizi arındırmak, ruhumuz ve bedenimizle yüzleşmek için oruç tutuyoruz. Ramazan arınma ayıdır. Ramazan’ın bizzat kendisi eğlencedir, eğitimdir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 21. Ramazan Etkinlikleri devam ediyor. Kent Park, Sakaryapark, Bulvar ve ilçe ziyaretlerini sürdüren Mobil Etkinlik Sahnesi ile birbirinden renkli programları Sakaryalılarla buluşturan etkinlik takvimi kapsamında Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı ‘Ramazan ve İnsan’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Bulvar Sahnesi’nde sevenleri ile buluşan Bahadıroğlu Ramazan’ın anlamını ve Osmanlı’dan günümüze Ramazan ayını değerlendirdi.

Müslüman’ca eğlenelim
Bahadıroğlu, “Ramazanlar bu topraklarda sürekli bir seremoni halinde, bir eğlence halinde yaşanmıştır. Osmanlı anlayışında oruç, insanla Allah’ın, irtibatıdır. Oruç insanla bedenin anlaşmasıdır. 11 ay günaha eğilimli bedenimizi ve ruhumuzu arındırmak, ruhumuz ve bedenimizle yüzleşmek için oruç tutuyoruz.  Ramazan arınma ayıdır. Ramazan’ın bizzat kendisi eğlencedir, eğitimdir. Ramazan eğlencesi dediğimiz hadise ise ibadetlerimizin eğlenceye dönüştürülmesidir. Osmanlı zamanında ninelerimiz ve dedelerimiz Ramazan’da tek tek camileri gezer, ibadet ederlerdi. O zamanlarda İstanbul’da yaşayanlar Ramazan’da İstanbul’u yaşamaya başlarlardı. Bizim genlerimizde Müslüman’ca eğlenme anlayışı vardır” ifadelerini kullandı.