Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 18.Yüzyıl Azerbaycan Edebiyatının önemli isimlerinden Molla Penah Vagif için düzenlenecek olan panel vesilesiyle Sakarya’da bulunan heyetle bir araya geldi. Başkan Toçoğlu, heyetin katılımı ile birlikte Sakarya’da düzenlenen kültürel faaliyetlerin uluslararası bir boyut kazandığını ifade etti.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Azerbaycan’ın önemli şairlerinden Molla Penah Vagif’in 300. Doğum Yılı münasebetiyle düzenlenen panele katılmak üzere şehre gelen heyetle bir araya geldi. Heyette Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı 1.Yardımcısı Vagif Aliyev, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Ord. Prof. Dr. İsa Hebibbeyli ve Azerbaycan Milli Kütüphanesi Başkanı Prof. Dr. Kerim Tahirov’da yer aldı. Başkan Toçoğlu, TÜRKSOY’un yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgiler aldı.

Değerli şahsiyetleri anıyoruz
TÜRKSOY olarak Türk kültürüne hizmet etmiş, emeği geçmiş, değer katmış büyük şahsiyetleri andıklarını ifade eden TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, “Bugün de bu şahsiyetlerden birisi olan Molla Penah Vagif adına düzenlenen bir panele katılmak için buradayız. Kendisi Türkiye ve Azerbaycan arasında kültür köprüsünün oluşması noktasında önemli bir şahsiyet. 21 Mart’ta Nevruz ile birlikte Kültür Başkentinin açılışını ilan edeceğiz sizleri de orada misafir etmek isteriz. Öğrendiğimiz kadarıyla belediyenizin Mehter Takımı var. Onları da sizinle birlikte Kazakistan’a bekleriz” diye konuştu.

Kültür şehri Sakarya
Heyeti Sakarya’da ağırlamaktan dolayı çok memnun olduklarını söyleyen Başkan Zeki Toçoğlu “Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel faaliyetlere çok önem veriyor, kültürel yatırımları hayata geçiriyoruz. Çok boyutlu kültürel faaliyetleri de hemşerilerimizin istifadesine sunuyoruz. Sizlerin katılımı ile birlikte bu noktadaki perspektifimizi biraz daha genişleterek Uluslararası alanda da bir kültürel faaliyet gerçekleştirmiş olacağız. Programın düzenlenmesi noktasında bizimle iş birliği içerisinde olan TÜRKSOY’a ve siz değerli katılımcılara şükranlarımı sunuyorum. Ortak kültürümüzün şimdiki ve gelecek nesillere aktarılması noktasındaki çabalarınızı takdirle karşılıyorum” ifadelerini kullandı.

Kardeşlik coğrafyası
Sakarya’nın İstanbul ve Ankara arasında yeşili, gölü, limanı, denizi ve doğasıyla kronik sorunu bulunmayan ve insanı dinlendiren bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Toçoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Sakarya için kardeşlik coğrafyası diyor. Şehrimiz her milletten insanın kavgasız, gürültüsüz kardeşçe yaşadığı kozmopolit bir şehir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bir Taraklı ilçemiz var. Nüfusumuz şu anda 978 bin ve 16 ilçemiz mevcut. Şehrimiz her geçen gün daha da büyüyor. Türkiye’de kat sınırlamasını en nizamı şekilde uygulayan il konumundayız. Gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalar gelecek nesillerimize kimlikli, doğal yapısı bozulmamış ve her anlamda üst düzey bir şehir bırakmak içindir” şeklinde konuştu.