İnsan Odaklı Ulaşımİnsan Odaklı Ulaşımİnsan Odaklı Ulaşımİnsan Odaklı Ul

Yenicami kavşak çalışması yakında başlıyor
Yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Ulaşım Dairesi Başkanı İsmail Yolcu, “Şehrimizin geleceğini planladığımız ve 2023 projeksiyon yılı ile hazırlanan Sakarya Ulaşım Ana Planı’nın en önemli ayağını, anket çalışmasını tamamladık. 40 bin vatandaşımızdan alınan veriler Ulaşım Ana Planı için çok önemli ve değerlidir. Bu rakam hedeflediğimizin de üzerinde gerçekleşen bir rakam olmuştur. Ulaşım alanında atılacak önemli adımları, anketlerimizden çıkan sonuçlar belirleyecek” dedi. Ulaşım alanında yapılan çalışmalardan da bahseden Yolcu, “Trafik Kontrol Merkezi çalışmalarımızda sona yaklaşıyoruz. Bu çalışmayla Sakarya trafiği uzaktan kamera ile yönetilebilir hale gelecek. Son 3 yıl içinde 32 adet dönel, 13 adet eşdüzey kavşak planlarını yaptık ve uyguladık. Yenicamii kavşak çalışmaları da çok yakında başlayacak.  Karaağaç ve Atatürk Bulvarı, Yeni Bosna, Milli Egemenlik, Orhangazi, Adnan Menderes Caddeleri kaldırım, bitki ve refüjleriyle birlikte yenilendi. Kudüs Caddesinde çalışma devam ediyor” şeklinde konuştu. 

Bisiklet Şehri Sakarya için
Bisiklet yolu ve çalışmaları hakkında bilgiler de veren İsmail Yolcu, “Çevre Bakanlığı ile birlikte Serdivan ve Erenler’i de içine alacak şekilde büyük bir bisiklet yolu ağı oluşturmak için de çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonra yapacağımız her yol projesi içine fiziki olarak bir sıkıntı yoksa bisiklet yolunu mutlaka koyuyoruz. İlk uygulama Kudüs Caddesinde ve Kirişhane yolunda olacak. Amacımız Sakarya’mızı bisiklet şehri yapmak” dedi.


Modern setlerle Raylı Sistem
Raylı Sistem Çalışmaları, toplu ulaşım filosunun yenilenmesi, Kart54 ve terminaller hakkında ayrıntılı açıklamalar yapan Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, “Ciddi bir emekle şehrin ulaşımını geleceğe hazırlamak ve hizmet kalitesinden ödün vermeden kent içi toplu taşımayı bir kültür haline getirmek için hiç durmadan büyük bir gayretle çalışıyoruz. Arifiye-Gar arası Raylı Sistem işletmek için TCDD ile Protokol yapıldı. Yenikent-Kent Merkezi arasında Raylı Sistem hattı için İstanbul Ulaşım A.Ş.’ne güzergâh etüdü yaptırıldı. Burada kurulacak sistemi bize SUAP önerecek. Raylı sistemde kullanılacak araçlar, TCDD’nin İstanbul da banliyö seferlerini gerçekleştirdiği ve 23 binlik olarak tanımlanan modern setlerden oluşmaktadır. Güvenlik, emniyet, halkla ilişkiler gibi hizmetler Büyükşehir Belediyemiz tarafından karşılanacaktır. Tren setleri klimalı, engellilere uygun olacak, bisikletle de binişler yapılabilecek ve Kart54 tren setlerimizde geçerli olacak” diye konuştu. 

Günde 20 bin yolcu
Toplu taşıma ulaşım filosunda gelinen son noktayı basın mensuplarına aktaran Turan, “60 adet alçak tabanlı, çevre dostu, klimalı araç alınarak filo yenilenmiş ve toplam taşıma kapasitemiz artırılmıştır. Otobüs filo yaşı 15’ten 3’e düşürülmüştür. Elektronik Ücret Toplama Sistemine geçilmiştir. Şu anda Belediyemize ait Otobüslerin tamamında ve 283 Özel Halk Otobüsünde EÜTS bulunmaktadır. Bu yıl sonuna kadar bütün Özel Halk Otobüsleri sisteme dahil edilecektir. 2008 yılına göre, hizmete sunulan otobüs sayısı aynı olduğu halde; “taşınan günlük yolculuk sayısı”  9.000’den 20.000’e, günlük sefer sayısı, 620’den 780’e,günlük yapılan KM” 14.730’dan 17.200’e yükseltilmiştir” ifadelerini kullandı.


Taşıma tarifesine güncelleme
Diğer iller ile kıyaslandığında Sakarya’nın toplu taşıma tarifesi en düşük il olduğunu aktaran ve 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak yeni tarifeden de bahseden Fatih Turan, “Toplu Taşıma hatlarımızda yapılan bu köklü düzenlemeler vatandaşlarımıza direk, ekonomik ve hızlı ulaşım imkânı sağlarken, diğer yandan mesafelerin uzaması neticesinde Belediye olarak yakıt ve personel maliyetlerimizin artmasına neden olmaktadır. Bu durum sınırlı imkânlara sahip Belediyemiz bütçesi için ciddi bir külfet oluşturmaktadır. Bundan önceki en son ayarlama 22.9.2010 tarihinde yapılmış ve kısa hat ücreti 0,90 TL’den 1.00TL’na, uzun hat ise 1.30 TL den 1.50 TL ye çıkarılmıştır. Son yapılan düzenleme itibariyle 2 yıldan beri bilet ücretlerine zam yapılmamıştır. Kart 54 ile Kısa Hat tam yol ücreti: 1.25 TL, (Önceki 1.00),  Kart 54 ile Uzun Hat tam yol. Ücreti: 1.75 TL (önceki 1.50), Tek kullanımlık kısa hat bilet ücreti: 1.50 TL, Tek kullanımlık uzun hat bilet ücreti: 2.00 TL olarak güncellenecektir. Şehir merkezi dışına çalışan Özel Halk Otobüslerinin mevcut tarifeleri 0,25 TL artırılmıştır. Kart 54 bedeli ve vize ücretleri aynı tutulmuştur. Üniversite öğrencilerine %30 ( 0,87 -1.22 TL) Lise ve ilköğretim öğrencilerine %50 ( 0,62- 0,87.5), Öğretmenlere %15, %45-%69 arası özürlü olanlara %50 indirim uygulanmaktadır. 1 saat içinde yapılan 2. yolculuklar (aktarma) %50 indirimlidir” diye konuştu. 

Daha yaşanabilir bir Sakarya
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan son olarak şunları kaydetti; “Kentin geleceğini biçimlendirecek olan gelişme ve ulaştırma planlarını bir bütünlük içerisinde, yaşanabilir bir kent ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemi hedeflerine yönelik olarak gerçekleştirerek ve uygulayarak, Sakarya’nın büyük kentlerimizde yaşanmakta olan ulaştırma ve çevre sorunlarını yaşamadan, 21. Yüzyıla yaraşır, çağdaş bir kent olmasını sağlamak mümkündür. Yaptığımız ve yapmayı planladığımız çalışmalar kent içi toplu taşımayı kullandırmaya ve bir kültür haline getirmeye yöneliktir. Bu çalışmalar muhakkak ki talep artışını sağlayacak, bu ise Toplu Taşıma Sisteminin ve Filosunun aşamalı olarak güçlendirilmesini zorunlu hale getirecektir”.

sebvimeo--50289616-480-320-sebvimeo