İmkânlar dâhilinde ilk yardım

İlk yardım uygulamalarında gerçekleştirilen hataların gösterildiği sunumla başlayan derste kursiyerlere ilk yardımın tanımı ve temel uygulamaları hakkında İlk Yardım Eğitmeni Gökhan Deniz Aydın tarafından bilgiler verildi. Aydın, “İlk yardım, olay yerinde mevcut imkânlarla yapılan ilaçsız müdahalelerdir. Burada can alıcı nokta olay yerinde olması ve ilaç kullanılmamasıdır. İmkânlar dâhilinde bulunan malzemelerle yapılan yardımdır. İlacın kullanıldığı müdahale ilk yardım değildir. Bir müdahalede ilaç kullanıldığı zaman bu acil müdahaleye girer. Ama acil müdahale doktor ve sağlık personeli tarafından yapılır” diye konuştu.

Temel uygulamalar
İlk yardımın temel uygulamalarını da anlatan Aydın, “Durumun kötüye gitmesini engellemek ve hayat kurtarmak amacıyla mevcut imkânlarla müdahaleyi yapan eğitim almış kişilere ilk yardımcı denir. İlkyardımcının eğitim alması şarttır. Herkes ilk yardımcı olamaz. Acil tedavi ile ilk yardım arasındaki fark ise ilk yardım eğitim almış kişiler tarafından yapılırken acil tedavi ehliyetli kişiler yani doktor ve sağlık personeli tarafından gerekli donanım ve ilaç ile yapılır. İlk yardım müdahalelerinde amacımız yaşamsal fonksiyonlarımızın sürdürülmesidir. Daha sonra durumun kötüye gitmesini engellemek ve iyileştirmeyi kolaylaştırmaktır.  İlk yardımın temel uygulamaları ise koruma, bildirme ve kurtarma olarak tanımlanır” şeklinde konuştu.

Kayıtlar devam ediyor
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen İlk Yardım Eğitimi Kurs kayıtları Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi’nde yapılmaya devam ediyor. Sosyal Gelişim Merkezi’nin yeni hizmet binasında verilen ücretsiz İlk Yardım Kursları hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, 444 40 54 numaralı telefonu arayabilirler.