İlk Kaynak Vali ve Başkan'dan

İsale hattı yılda 110 milyon metreküp suyu taşıyabilecek
Törende ilk konuşmayı yapan SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Atilla Toprak, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun talimatıyla şehre sağlıklı içmesuyunu isale etmek için tamamı çelikten bir proje geliştirdik. Bugün temelini attığımız Çelik İsale Hattı Projesiyle; şehrimize, uzun yıllar sorunsuz bir şekilde çalışacak bir hat inşa edeceğiz. Bu hat yılda 110 milyon metreküp suyu taşıyabilecek kapasitede projelendirildi. Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz suyu 1600 milimetre çapında çelik borularla Sakarya Üniversitesi’nin arkasından Hızırilyas Tepesi’nde yapımı tamamlanmak üzere olan Arıtma Tesisi’ne ulaştıracağız. Sakarya’nın içmesuyu geleceğini garanti altına alacak projelerde, gerek manevi ve gerekse kredilendirme noktasında bizlere her zaman destek olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’na teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Proje bir yılda tamamlanacak
Çelik İsale Hattının ihalesini kazanan Zihni Üstün Oğulları İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cenker Üstün ise, Çelik İsale Hattı’nın Sakarya’nın geleceği açısından çok önemli bir proje olduğunu belirterek, “Projenin öneminin farkında olarak elimizden gelen tüm gayreti gösterecek ve projeyi 1 yılda tamamlayacağız” dedi.

 

Kesintisiz ve sağlıklı su
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Bugün bizim için gerçekten çok önemli bir projenin temel atma töreninde bir aradayız. Göreve geldiğimiz günden itibaren şehrimize kesintisiz ve sağlıklı su vermek çabalarını sürdürmekteyiz. Şehre su veren isale hatlarını biz iki şekilde değerlendiriyoruz. Bir tanesi su alma prizinden arıtma tesislerindeki depolara getirdiğimiz ana isale hatlarıdır ki işte bugün onlardan birinin çalışmaları için buradayız. Bir de arıtma tesislerinden sonra şehrin dağıtım şebekelerine su verdiğimiz isale hatları olarak değerlendiriyoruz. Arıtma tesislerinden sonra şehrin çeşitli semtlerine su dağıttığımız isale hatlarında herhangi bir arıza olduğunda, bu arızalar lokal arızalar olduğu için, sadece arıza yaptığı bölgeleri ilgilendirdiğinden çoğu zaman şehrimiz insanları bu arızaları hissetmeyebilirler. Ancak bugün törenini gerçekleştirdiğimiz bu proje şehrin göl prizinden arıtma tesislerine ve ana depolara getirdiğimiz ana isale hattıdır. Bu hatta arıza olduğu zaman şehir bütünüyle susuz kalmakta ve gerçekten önemli sıkıntılara sebep olmaktadır” diye konuştu.

 

Çelik isaleye çok önem veriyoruz
Çelik isale hattı projesine çok önem verdiklerini kaydeden Başkan Toçoğlu, “Sapanca Gölü’nden su getirdiğimiz 3 isale hattımız var. Bunlardan ikisi ekonomik ömrünü tamamlamış devre dışı bırakılması gereken hatlarımız. Bir de 1999 yılında projelendirilmiş 2002 yılında da imalatına başlanmış 2010 yılında tamamlanıp 2011 yılında hizmete alınan ve bugün hala üzerinde çalıştığımız bir 3’üncü isale hattımız daha var. Maalesef o isale hattımız da o gün için başlangıçta çelik olarak düşünülmesine rağmen daha sonra değiştirilerek CTP dediğimiz borulardan imal edildi. Tabi bunlar düz alanlarda uygun yerlerde kullanılacak isale hatlarıdır ama Sakaryamız gibi engebeli ve coğrafyası zor mekânlarda kullanılması uygun olmayan hatlar olduğu kanaatindeyiz. İşte onun için birinci derece deprem kuşağında olan bir il olarak bu tür arızalarla karşılaşmamak için arkadaşlarımızla beraber Sakarya’nın ana isale hattını çelik olarak yeniden planladık. Finansını temin ettik ve bugün Allah’a hamdolsun temelini de atıyoruz. İnşallah Allah ömür verirse bir yıl sonra bu isale hattının açılışını da beraber yaparız inşallah. Ondan sonra da Sakarya’mız kesintisiz ve sağlıklı suya tam anlamıyla kavuşmuş olacaktır” şeklinde konuştu.

 

6 arıtma tesisi de yakında hizmette
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu son olarak şunları kaydetti; “Biz göreve geldiğimizden beri halkın temel ihtiyaçları olan su ve kanalizasyon hizmetlerinde önemli çalışmalar yaptık. Belki bunların büyük bir kısmı görünmüyor. Toprağın altına toprağı kapatıp üzerine asfaltını attıktan sonra varmış gibi görünmüyor. Ama çok önemli ve halkımızın birinci derece ihtiyacı olan su hizmetleri olduğu için bunların mutlaka sağlıklı ve uzun ömürlü yapılması gerekmektedir. Biz de bunun bütün risklerini göze alarak popülizm yapmadan gerçekten hizmet olacak bu işleri sırasıyla yapmaya devam ediyoruz. Yenikentimize yeni ve çelik hatlarla daha fazla su götürecek hatlarımızın çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Yine ekonomik ömrünü tamamlamış arıtma tesislerimizi çok yakında devreden çıkaracağız ve bugün dünyanın kullandığı teknolojilerle imal ettiğimiz ve şehrimizin çeşitli yerlerine dağıttığımız ve altı adet son teknoloji ile geliştirdiğimiz arıtma tesislerini de inşallah yakında hizmete alacağız. Her zaman ifade ettiğimiz gibi halkımızın temel ihtiyaçlarını israf etmeden ve çok uzun vadede düşünerek zamanın ve teknolojinin gerektirdiği en iyi şartlarda sizlere ulaştırmaya devam ediyoruz. Çelik isale hattının şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum”.

 

Hayırlı olsun
Başkan Toçoğlu’nun konuşmasının ardından protokol hep birlikte kaynağın yapılacağı alana geçti. Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ün ‘hayırlı olsun’ temennisiyle, şehre sağlıklı ve bol suyu kesintisiz bir şekilde sağlayacak olan ve olası depreme karşı dayanıklı olacak Çelik İsale Hattı’nın ilk kaynağı yapıldı.

 

sebvimeo--50764793-480-320-sebvimeo