Azerbaycan-Türkiye Kardeşlik Topluluğu tarafından düzenlenen Azerbaycan Bayrak Günü etkinliğine katılan Başkan Yüce, “Kardeş ülke Azerbaycan’ın Bayrak Günü’nü kutluyorum. İki ayrı devlet olsak da gönlümüz, dinimiz, niyetimiz bir. Aynı milletin evlatlarıyız. Sadece Azerbaycan değil, bütün Türkistan coğrafyası bizim ata yurdumuzdur. İnşallah yolumuza hep birlikte devam edeceğiz” dedi. Vali Nayir ise Azerbaycan’ın bayrak gününü kutladı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Üniversitesi Azerbaycan-Türkiye Kardeşlik Topluluğu tarafından düzenlenen Azerbaycan Bayrak Günü etkinliğine katıldı. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Başkan Ekrem Yüce’nin yanı sıra; Vali Ahmet Hamdi Nayir, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, akademisyenler, Türk ve Azerbaycanlı öğrenciler katıldı.

İlkelerimizi her zaman anlatacağız
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Azerbaycan-Türkiye Kardeşlik Topluluğu Başkanı Vugar Nasırov, “Azerbaycan-Türkiye Kardeşlik Topluluğu olarak bugüne kadar Cumhuriyetimizin ilkelerini, halkımızın değerlerini, kültürünü ve tarihini anlatmayı kendimize bir borç bildik. Elimizden geldiğince, gücümüzün yettiği kadar anlattık ve anlatmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

Öğrenciler gönül köprüsü kuruyor
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Sizler burada bizim misafirlerimizsiniz. Üniversitemizde 3 bin misafir öğrencimiz bulunuyor. Azerbaycanlı öğrencilerimiz bu tür aktiviteleriyle üniversitemize renk katan gruplardan bir tanesi. Üniversitelerin en önemli misyonlarından bir tanesi araştırma ve geliştirmedir. Misafir öğrencilerimizin kültürel entegrasyonu ile birlikte iyi bir eğitim almaları için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Ülkeler arası kaynaşmada öğrenciler güzel bir köprü görevi görür. Birlikte ortak projelere ileride daha çok önem vereceğiz. Misafir öğrencilerimiz bizim için çok kıymetli. İnşallah hem Sakarya’dan hem de üniversitemizden memnun olarak kendi ülkelerine dönerler” sözlerine yer verdi.

Aynı duyguları paylaşıyoruz
SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “İki devlet bir millet olarak kardeşliğimizi birlikte haykırıyoruz. Bu birliktelik gönülden gelen bir durum. Her zaman aynı duyguları paylaştığımız bir birliktelik. Kardeş ülkemiz Azerbaycan’ı ve siz Azerbaycan’dan gelen kıymetli öğrencilerimizi canı gönülden seviyoruz. Buraya okumaya gelen kardeşlerimize üstün başarılar diliyoruz. Burada okuyup Türkiye’yi tanıdıktan sonra kendi ülkenize döndüğünüzde 2 ana unsuru birlikte yerine getirmiş olacağız. Birincisi kardeşlik ile ilgili olan gönül elçiliği, ikincisi ise 2 ülke arasında kurulması gereken ticaret elçiliği. Bunları yerine getirdiğimiz zaman çok daha başarılı olacağımıza eminiz. Daha çok gönüldaşımızı burada eğitmeye gayret göstereceğiz. Buradaki tüm misafirlerimizin bayrak gününü tekrardan kutluyorum” dedi.

Kocaman bir aileyiz
Bayrak gününün hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Mevlam bu kardeşliğimizi ilelebet devam etmesini nasip etsin. Bizler iki ayrı devlet olsak da gönlümüz, dinimiz, niyetimiz bir. Aynı milletin evlatlarıyız. Sadece Azerbaycan değil, bütün Türkistan coğrafyası bizim ata yurdumuzdur. Özbek, Kazak, Kırgız, Tacik, Türkmen hepimiz kocaman bir aileyiz. Günümüz dünyasında sınırlar, mesafeler artık çok önemli değil. Bizler kardeş devletler olarak işbirliğimizi her alanda geliştirmeli, ilişkilerimizin artmasına çaba göstermeliyiz. Bunun için sizlere büyük görev düşüyor. Burada sizleri misafir öğrenci olarak görmüyoruz. Bu milletin birer elçisi olarak görüyoruz. Elçiliğinizin her zaman devam ederek artmasını temenni ediyorum” dedi.

Bayrağınız bayrağımızdır
Konuşmasına devam eden Başkan Yüce, “Türk Dünyası olarak ortak paydamızı oluşturmalı, bu paydada ilişkilerimizi düzenlemeliyiz. Bizler bir arada olduğumuz sürece aşamayacağımız engel yoktur. Bizler ne kadar güçlü ilişkiler kurarsak ne kadar güçlü olursak dünyada da o kadar çok söz sahibi oluruz. Avrupa ve Amerika’da bir Türk diasporası oluşturmalıyız. Bugün ABD Temsilciler Meclisinde ‘Sözde Ermeni Soykırımını’ tanıyan yasa teklifi kabul edildi. Eğer biz güçlü bir diasporayı oluşturamazsak bu tarz tacizlerin sonu gelmez. Kardeş ülke Azerbaycan’ın Bayrak Günü’nü kutluyorum. Sizin bayrağınız bizim bayrağımızdır. Çünkü o bayrağın içinde Türklüğü simgeleyen rengimiz, İslamiyet’i simgeleyen bir simgemiz, uygarlığı simgeleyen bir figürümüz var. Onun için sizin bayrağınız bizim bayrağımızdır. Kardeşliğimizin, dostluğumuz her daim devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

Bizde özel bir yerleri var
Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İnsanlar içerisinde de bizim duygu, düşüncemize yakın olanlar, kültürümüze, tarihimize yakın olanlar, inancımıza yakın olanlar elbette ki bir kademe daha üstte sevilmeyi hak ediyor. Komşularımıza baktığımızda ortak tarihi yaşadığımız, ortak kültürü yaşadığımız, ortak değerleri, ortak mukaddesleri yaşadığımız ülkeler içerisinde Azerbaycan’ın her zaman özel bir yeri vardır. Onlarda toprağına düşkün, onlarda bayrağına düşkün, onlarda mukaddesatına düşkün bir millettir. Aynı duygulardan, aynı kaynaklardan beslenen iki millet olarak bizler iki devlet bir millet, aynı duyguları paylaşan insanlar olarak birbirimize çok daha yakın hissediyoruz. Bu duygu bütünlüğü içerisinde insanlığa örnek bir beraberliğimiz var. Keşke bütün insanlık, bizler gibi bu kadar güzelliği paylaşabilse, bu kadar duyguyu paylaşabilse, bu kadar ortak değerler üzerinde hassasiyet gösterebilse diye düşünüyoruz. Bayrak gününüzü r kutluyorum” dedi.