İçme Suyunda Risk Yok

250 metrelik bariyer
Ancak olayın ihbar edilene kadar geçen süre içerisinde bir miktar kalorifer yakıtının göle ulaşmış olduğu görülmüştür. Bunun üzerine kalorifer yakıtının gölde dağılmasının önlenmesi için göl üzerine yaklaşık 250 metrelik bir bariyer çekilmiştir. Bu sayede yakıtın gölde dağılmasının önüne geçilmiştir. Bariyerlerin içerisinde tutulan kalorifer yakıtı vidanjörle çekilmiş, atıksu arıtma tesisinde bertarafı sağlanmıştır. Bariyerler tüm gece gölde bırakılarak derede kalan yakıtın tamamının toplanması sağlanmıştır. Bugün itibariyle de toplanan atıklar vidanjörler ve kepçeler vasıtasıyla çekilmiştir. Dere kenarında dalgaların yakıtı kenara atması sebebiyle kontamine olmuş dere malzemesinin de temizlenerek kaldırılması işlemi tamamlanmak üzeredir. Çıkan bu kontamine olmuş malzemenin de İzaydaş’a gönderilerek bertarafı sağlanacaktır.

 

Karadan ve sudan müdahale 
Bilindiği üzere geçmiş yıllarda Tem otoyolunda tanker devrilmesi sonucu ve NATO boru hattında yaşanan patlama nedeniyle bu tür olumsuzluklar yaşanmış, idaremizde bulundurulan teknik ekipman ve uzmanların titiz çalışmaları sonucu yaşanan olumsuzluklar bertaraf edilmiştir. İdaremiz, bu tür olumsuzlukların yaşanma ihtimalini öngörerek tedbirlerini önceden almıştır. Bu tedbirlerin başında da gerekli teknik ekipmanların hazır bulundurulması gelmektedir. Bu teknik ekipmanlar olası bir kaza durumunda hemen müdahale edebilmek için gölün her iki yakasında hazır bekletilmektedir. Önceki gün yaşanan olaya da idaremiz gerek Genel Müdürlüğümüze ait tekne ile göl üzerinden ve karadan en hızlı şekilde müdahale etmiş ve tehlike büyümeden yok edilmiştir. Yaşanan bu olumsuzlukların hızla bertaraf edilmiş olması sayesinde içme suyumuza herhangi bir risk oluşmamıştır” denildi.

 

Alternatif kaynak çalışmaları
Diğer yandan İdaremiz bu tür kazaların yaşanma ihtimalini sürekli belirtmekte ve bu nedenle de Sapanca Gölü’nün alternatifi olacak kaynaklar oluşturma çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürmektedir. Geyve-Pamukova Eskiyayla Havzasında inşa etmeyi planladığımız Akçay Barajı ve girişimlerimiz neticesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın tekrar yatırım programına aldığı Ballıkaya Barajı bu alternatif kaynaklar oluşturma çalışmalarının en önemlileridir. İhale aşamasına geldiğimiz Akçay Barajı kısa ve orta vadede çözüm getirirken, Ballıkaya Barajı ise uzun vadede çözüm sağlayacak projelerdir.