Hülya Koçyiğit'e Saygı Gecesi

Koçyiğit ile sinemaya bağlandık
Düzenlenen Ustalara Saygı gecesinde ilk konuşan Yönetmen Ülkü Erakalın oldu. Hülya Koçyiğit ile önemli projelerde yer aldığını belirten Erakalın, “Ben sinemada hiç yaşlandığımı hissetmiyorum. Sinema bizi yaşlandırmadı. Çünkü sevginin doruklarında yaşanan bir heyecandır sinema. Sizlerin alkışları ile büyüyen Türk Sinemasının 100. Yılına yaklaştığımız bu dönemde, büyük mutlulukla söyleyebilirim ki, sevgili Koçyiğit ile birlikte bu 100 yılın 65 yılını birlikte yaşadık. İlk günden bu yana sevgili Koçyiğit ile birlikte aynı duyguları paylaştık, aynı sevgiyle sinemaya bağlandık. İnşallah, Hülya Koçyiğit’in çektiği yeni filmleri hep birlikte izlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Hülya Koçyiğit sineması unutulmayacak
Erakalın’ın ardından söz alan Sinema Eleştirmeni Suat Köçer, Hülya Koçyiğit’in sanat hayatından ve yer aldığı film projelerinden bahsetti. Köçer, “Sinemaya aktif bir şekilde girmeye Hülya Hanım’ın ‘Gelin’ filmini izledikten sonra karar verdim. O yüzden kendisinin benim sinema dünyamda çok ayrı bir yeri vardır. Hayatımın film kahramanı Hülya Koçyiğit'tir. Kendisi çok sayıda önemli yönetmen ile çalışmış, çok önemli projelerde yer almıştır. ‘Susuz Yaz’ ile başlayan sinema hayatını çok dikkatli incelediğimizde, toplumsal gerçekçi duyarlılığı olan filmlerde yer aldığını görürüz. Koçyiğit, Yeşilçam’ın klasik oyuncu algısını ve anlamını yıkan çok önemli filmlerde yer almıştır. Bu filmler, kendisine özgü ve gerçekçi karakterler üreten projeler olarak karşımıza çıkıyor. Ben inanıyorum ki gelecek nesiller ve sinemaya gönül vermiş insanımız her dönem aynı duygu ve hislerle Hülya Koçyiğit’in sinema ve sosyal hayatta oynadığı rolü unutmayacaktır.  Böylesine anlamlı bir geceyi organize eden Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Türk sinemasının en önemli figürü
Hülya Koçyiğit’in Türk Sineması’nı temsil eden en önemli figür olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ruken Öztürk, “Derman filmine kadar Hülya Koçyiğit’i hep başkaları seslendirmiş. Ama 80’lerde kadınlar, sazı ve sözü ellerine almaya başlıyor. Hülya Koçyiğit bunun canlı örneğidir. Bu yüzden Koçyiğit’in sesini 80’lerde duymaya başlıyoruz. Özellikle filmlerinde gerek ulusal gerek uluslararası ödül alma özelliği de altı önemle çizilmesi gereken bir konudur. Filmlerinin etkisine girmek o kadar kolaydır ki, birisi ‘Hadi izlemeyi keselim’ demeden filmin içinden çıkmak kolay değildir. Böylesine anlamlı bir gecede yer almaktan kendi adıma ben de çok mutlu olduğumu ifade ediyorum” dedi.

 

Sakarya’da olmaktan çok mutluyum
Ustalara Saygı Gecesi’nin onur konuğu olan Hülya Koçyiğit ise Sakarya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Selamlamak, kucaklaşmak ve hepinizle ayrı ayrı özlem gidermek benim için büyük bir mutluluk oldu. 50 yıldan bu yana gönlünüzün bir köşesinde bize yer verdiğiniz için hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Sakarya’ya gelip ülkemizin bu köşesindeki insanlarımızı selamlamak ve bir anı paylaşmak benim için çok değerli ve bir o kadar da mutluluk verici. Ankara’dan ve İstanbul’dan bu geceyi paylaşmak için benimle olan ve geçmiş duygularını aktarmak için aramıza katılan çok kıymetli dostlarıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum."

Emekleyerek sinemayı öğrendik
Koçyiğit konuşmasının devamında sinemaya bağlılığın gerektiğini, sinemanın bir emek işi olduğunu belirterek, "Biz sinemayı yaparak öğrendik. Sinema eğitimi, bizim sinema ile ilgilenmeye başladığımız dönemde yoktu. Hepimiz emekleyerek sinemayı öğrendik. Bunun için aşk, heyecan ve tutku gerekiyordu. Bu kadar süredir filmlerimizin izlenmesinin sebebi de bu aşk, tutku ve o büyük heyecanın eseridir. ‘Mutlu insanların yaşadığı bir ülke’ bizim bütün çabamızın özetidir. İnşallah, tekrar tekrar beyaz perdede buluşmaya devam ederiz. Biz güzel filmler yapar, siz de aynı heyecanla izlemeye devam edersiniz" ifadelerini kullandı.

 

Koçyiğit’i ağırlamaktan gurur duyuyoruz
Koçyiğit’in konuşmasının ardından söz alan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, “Türk Sinemasının kıymetli hanımefendisini şehrimizde ağırlamaktan son derece mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bunun yanında kıymetli konuşmacılarımıza güzel konuşmalarından dolayı çok teşekkür ediyor, katılımlarınızdan dolayı siz değerli misafirlerimize de ilgi, alaka ve sıcaklığınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi ve günün anısına Hülya Koçyiğit’e hediye takdim etti. Programın tamamlanmasının ardından Sakaryalı sevenleriyle sohbet eden Hülya Koçyiğit, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.