Büyükşehir Akademi’de ilk haftanın son dersi ‘Özgürlük ve Demokrasi Seminerleri’ sınıfında gerçekleşti. Prof. Dr. Atilla Yayla öğrencilere ilk hafta eğitimleri kapsamında Özgürlük ve Demokrasi Felsefesini anlattı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bahar Dönemi Akademi’de ilk haftanın son dersi ‘Özgürlük ve Demokrasi Seminerleri’ sınıfında gerçekleşti. Dersin bu haftaki konuğu olan Prof. Dr. Atilla Yayla öğrencilere özgürlük ve demokrasi felsefesine giriş niteliğindeki kavramları anlattı. Yayla ayrıca, özgürlüğün kişiden kişiye değişemeyeceği vurgusunda da bulundu.

Hangi Özgürlük?
Prof. Dr. Atilla Yayla, “Özgürlük kelimesi dilimizde sık sık kullandığımız bir kelimedir. Aşağı-yukarı herkes özgürlüğün değerli olduğundan bahseder. Ancak özgürlüğün değerli olması başka bir şeydir; özgürlüğün tanımlanabilmesi başka bir şeydir. Özgürlük kişiden kişiye değişmez, Her kişi, her grup kendi özgürlük tanımlamasına sahip olamaz. Özgürlük genel insani bir problemdir. Fakat daha çok marjinal gruplar açısından tartışılır. Yani toplumda azınlık teşkil edenler, etnik, dini azınlıklar, cinsel tercihler bakımından azınlıklar, üzerinden tartışılmaya elverişli bir konudur.  Türkiye gibi ülkelerde istisnai durumlar da olabilir.  Tersine durumlar da olabilir. Mesela 28 Şubat sürecinde azınlığın çoğunluğun özgürlüğü ile ilgili bir daraltma yaratması söz konusuydu” dedi.

Keyfi Bir Engelleme Söz Konusu Olmamalıdır
Özgürlük tanımının muğlak bırakılmasının toplumsal birçok sıkıntının ortaya çıkmasına neden olacağını da belirten Yayla, “Özgürlüğün bir tanımını yaparsak eğer; ‘bir birey kendi iradesine dayanarak, kendi hayatını tanzim edebiliyorsa ve bu tanzim çerçevesinde hareket etmekte olan birey keyfi olarak diğer insanlar tarafından engellenmiyorsa, özgürdür.’ Yani, birey kendi hayatını kendi tercihleri istikametinde yaşama imkânına sahipse… Bunu yapması keyfi olarak başka insanlar tarafından engellenmiyorsa… Bu birey özgürdür. Bu tanımın eksikleri olabilir ancak başlangıç noktası için iyi bir tanımdır” diye konuştu.