Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Nurcan İris, “Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatın içinde daha fazla yer almalarına destek olmalıyız. Bir de toplumdaki vatandaşlarımızın da engellilere karşı bakış açılarını ve algılarını kırmaları gerekmektedir. Böylelikle engelli kardeşlerimiz de hayatın her alanında yer alabileceklerdir. Bizim sloganımızda yer aldığı gibi ‘Hayatı Paylaşmaya Engel Yok.” Hayatımızı engelli kardeşlerimiz ile paylaşalım” dedi.

Engelli Hizmetleri olarak Sosyal Gelişim Merkezi’nde ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
2008 yılından itibaren Şube Müdürlüğü altında çalışmalar gerçekleştiriyoruz.  300 engelli öğrencimize 14 branşta engelli hobi kurslarımız var. Takı tasarım, ahşap boyama, okuma yazma, halk oyunları, drama, resim gibi birçok farklı alanda öğrencilerimize eğitimler sunuyoruz. Bunun yanında engelli vatandaşlarımızı şehir içerisinde servisi bulunmayan yerlere taşıyoruz. Belirli gün ve haftaları buradaki arkadaşlarımızın gerçekleştirdiği etkinliklerle kutluyoruz.  Geçtiğimiz günlerde de engelsiz sinema günlerinde ilk filmimizi seyrettik. İnşallah önümüzdeki süreçte de engelli kardeşlerimizin sosyal hayatlarına katkı sunacak çalışmalar gerçekleştireceğiz.

Peki, nasıl bir taşıma sistemi uygulanıyor?
Kontör sistemimiz var. Yani burada belli bir eşitlik yakalamamız gerekiyor. Dediğim gibi taşımalarımız şehir içinde ve servis taşımacılığı olmayan yerler için geçerlidir. Burada kayıt alıyoruz. Haftada bir kişi ortalama 2 sefer kullanıyor. Yani bu da ayda 8 sefere tekabül ediyor. Bu uygulama için çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Umarım değişen ve gelişen şartlar ile birlikte daha da iyi hizmet sunarak engelli kardeşlerimizi istedikleri yerlere ulaştırırız.

Engellilerin sosyal hayata katılmaları konusunda çalışmalardan bahsettiniz.  Çalışmalar neler?
Dediğim gibi belirli gün ve haftalarda kutladığımız etkinlikler haricinde geziler gerçekleştiriyoruz. Minyatürk’e gittik. Akvaryum, hayvanat bahçesi ziyaretleri yaptık. Acarlar Longozu’na gezi düzenledik. Türkiye’de ilk olarak engelli kardeşlerimiz tüplü dalış yaptılar. Konferans salonunda etkinlikler düzenliyoruz. Engelsiz sinema günleri ile film izledik. Öğrencilerimiz normal birey gibi patlamış mısır eşliğinde film seyrettiler. O anki mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Bunları gördükçe bu işin ciddiyetini daha da önemsiyoruz. Daha yeni çalışmalar üretmek konusunda ekip olarak gayret sarfediyoruz. İnşallah mutlulukları gözlerinden okunan kardeşlerimiz için daha yeni çalışmalar faaliyete geçireceğiz.

Değerler Eğitimi konusunda da önemli çalışmalar yapılıyor. Bunlardan bahsedelim istiyorum.
Tabi ki. ‘Değerlerimize Yolculuk’ adı altında bir çalışmamız oldu. Her ay belli bir başlık altında eğitimler veriyoruz. Temel insani değerlere karşı duyarlılık oluşturmak amacı ile kurslar düzenliyoruz.  Başlıklarımızı da; saygı, sevgi, sorumluluk, barış, yardımseverlik, dürüstlük, hoşgörü, empati, çalışkanlık, duyarlılık, sabır ve adalet olarak belirledik. Bu başlıklar ile alakalı video gösterimleri, müzik dinletileri, sınıf içi etkinlikler, örnek oyun çalışmaları gibi etkinlikler düzenliyoruz. Çok faydalı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. İnşallah engelli kardeşlerimiz burada aldıkları eğitimler ile hayatları boyunca unutmayacaklardır.

2008 yılından beri çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz. Yola çıkarken engelliler konusunda neleri hedefliyordunuz? Şu an hedeflerinizin neresindesiniz?
İlk bu yola çıktığımızda engellilik kavramının ortadan tamamen kaldırılarak bu kişilerin hem sosyal hem kültürel hem de eğitim hayatında diğer bireyler gibi varoluşlarını sağlamak asıl amacımızdı. Bizim bir sloganımız var ‘Hayatı Paylaşmaya Engel Yok’ diye bunun sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmak adına tüm imkânlarımızı kullanıyoruz. Şuanda doğru yolda ilerlediğimizi düşünüyorum. Çünkü toplumumuz tarafından çok olumlu tepkiler alıyoruz. Gün geçtikçe merkezimizde eğitim alan engelli kardeşlerimizin sayısı artıyor. Bu da doğru yolda olduğumuzun göstergesidir diye düşünüyorum. Aynı zamanda bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu da bizlerin önünü açıyor. Her fırsatta desteklerini dile getiriyorlar. Kendilerine bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum.

Kısa süre önce hayata geçirilen Engelsiz Kafe projesi nasıl ortaya çıktı?
Bizim bütün projelerimiz bir ihtiyaç sonucu ortaya çıkıyor. Ekibimizle birlikte istişarelerde bulunuyoruz. ‘Daha iyi neler yapabiliriz?’ bunun düşüncesini taşıyoruz. Kafeyi de hem engellilerin gidebileceği hem de istihdam sağlayabilecek bir yer olmasını amaçladık. Burada ki asıl önemli konu istihdamdır. Bildiğiniz üzere kafede engelli kardeşlerimiz hizmet veriyor.  Herhangi bir engeli bulunmayan bireye, engellinin hizmet sunması algının kırılmasına da olanak sunuyor. Bu projeye çok olumlu tepkiler aldık. İnşallah tüm Sakaryalılar Engelsiz Kafe’de çay içmenin ayrıcalığını yaşar.

Hep engellilere yönelik çalışmalardan bahsettik. Peki, engelli ailelerine yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Ailelerimizin de bu anlamda bilgilendirmeler yapıyoruz.  Sakarya Üniversitesi bedensel ve zihinsel engelliler bölümüyle ortaklaşa seminerler zinciri düzenliyoruz. Ayrıca alanında uzman kişileri merkezimizde ağırlıyoruz. Ailelerimize engelli çocuklarına günlük yaşam eğitimini nasıl verecekleri konusunda eğitimler sunduk. Bu konular çok hassas. Engelli kardeşlerimize karşı hassas olmalıyız. Onların üzülmesine neden olacak durumların önüne geçmeliyiz. Ailelerimizde buradaki konferanslar, seminerler ve eğitimler ile günlük yaşamda büyük kolaylıklar sağlıyor.

Bir de şehirde engelliler konusunda faaliyet gösteren dernekler var. Buralar ile iletişiminiz nasıl?
Buradaki ortak paydamız engelli kardeşlerimizdir. Bunun için derneklerimiz ile iletişimimiz olumlu. Programlarda, etkinliklerde bir araya geliyoruz. ‘Daha iyi neler yapabiliriz?’ sorusu üzerinde konuşuyoruz. Hamdolsun bu anlamda şehrimizde bir birliktelik var. Bu da engelliler konusunda şehrin algısının kırılmasına olanak sağlıyor. Amacımız engellilerin hayatın her alanın yer alacak duruma gelmesidir. İnşallah önümüzdeki süreçte de dernekler ile iletişim halinde olacağız.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatın içinde daha fazla yer almalarına destek olmalıyız. Ailelerimizde bu konuda gerçekten hassasiyet göstermeliler. Bir de toplumdaki vatandaşlarımızın da engellilere karşı bakış açılarını ve algılarını kırmaları gerekmektedir. Böylelikle engelli kardeşlerimizde hayatın her alanında yer alabileceklerdir. Bizim sloganımızda da yer aldığı gibi ‘Hayatı Paylaşmaya Engel Yok’. Hayatımızı engelli kardeşlerimiz ile paylaşalım.