Demek ki Yaşamaya ve Dövüşmeye Değiyor

Programda, dostları Murat Belge’yi bütün yönleriyle anlattı. Yazar Ümit Kıvanç, Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet İnsel ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Çiğdem Murat Belge’yi anlatan konuklardı. Programın moderatörlüğünü ise Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Kemal Aydın yaptı. Programın açılış konuşmasını yapan Mustafa Kemal Aydın, “Ustalara saygı gecelerinin beşincisi düzenleniyormuş. Bir tarafta muhafazakâr olarak bilinen bir şehir. Diğer yanda; sorgulamış, itaat etmemiş, itiraz etmiş bir adam. Bu akşam bu şehir ve bu belediye Murat Belge’yi usta olarak kabul etmiş ve çağırmış. Bu çok heyecan verici bir şey. 5 - 6 sene önce ancak hayal edebileceğimiz bir şey. Bu akşamki program ülkenin değiştiğinin ve dönüştüğünün de bir göstergesi aslında” dedi.

 

Bildiklerinizi bilmediğinizi öğretir

Kemal Aydın daha sonra sözü Murat Belge’nin de yakın arkadaşı olan Ömer Laçiner’e verdi. Murat Belge’nin bilgiyle dolu bir insan olduğunu söyleyen Ömer Laçiner, hatıralarıyla birlikte Murat Belge’yi anlattı. Laçiner, “Ben Murat Belge’nin bana verdiği zararlardan bahsetmek istiyorum. Bir gün evde beraber çalışıyorduk ve ben acıktım. Sonra yumurta pişirmeye karar verdim. Dedi ki, sen dur ben pişiririm, dedi. Ya ne gerek var sonuçta bir yumurta pişireceğim, desem de kabul ettiremedim. Sen bilmezsin yumurta pişirmesini, dedi ve yumurta pişirmenin inceliklerini anlatarak pişirdi. Ben o güne kadar yumurta pişirmeyi bildiğimi sanıyordum fakat aslında bilmediğimi Murat Belge’den öğrenmiş oldum. Bu benim sahip olduğum bilgilerime vurulmuş büyük bir darbeydi. İkincisinde de bir gün İstanbul’u gezmeye çıkıyordu. Bana, sen de gel birlikte gezelim, dedi. Ben de gerek olmadığını zaten gezdiğimiz yerlerin hepsini defalarca gezdiğimi söyledim. Fakat kabul ettiremedim ve birlikte gezmeye çıktık. Defalarca gezdiğimiz yerleri bana öyle bir anlattı ki, ben oraları bilmediğimi öğrendim. İşte Murat Belge ile yan yana yaşadığınız zaman onun size böyle zararlar vermesi her zaman mümkündür” diye konuştu.

 

Değişimde büyük katkısı vardır

Ömer Laçiner’den sonra sözü alan Ahmet İnsel ise, Murat Belge’nin Türkiye’nin olumlu yönde değişmesinde büyük katkıları olduğunu söyledi. Ahmet İnsel, “Günlük yaşamışın dönüştürülmesiyle toplumun dönüşmesi fikrini hepimize aşılayan bir kişi oldu Murat Belge” dedi. Ahmet Çiğdem de Murat Belge’nin birçok yönü olduğunu ifade etti. Ahmet Çiğdem, “Murat Belge’yi birtakım köşe taşları gibi anlatmak çok zor. Murat Belge’nin bir sürü boyutu vardır. Kendisinin hem sosyalist hareket içerisinde hem de Türkiye’nin düşünsel ve siyasal açısından katkılarının 3 boyuttan incelenebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

 

Kendisinin üç boyutu var

Bu üç boyutu da anlatan Ahmet Çiğdem, “Bunların birincisi yıllarca önce kendisinin Birikim sayfalarında başlatmış olduğu bir tartışma eksenidir. O da Marksizm’in millileşmesi mi yoksa yerleşmesi mi sorunsalı etrafında yazdığı yazıdır. İkinci boyut ise bir kamusal entelektüel olarak profili ile ilgilidir. Teorilerle tarihsel gerçeklik arasındaki bağı kurmamıza yarayan ve bunu da uzman huysuzluğuna düşmeden yapabilen az sayıda insandan biridir Murat Belge. Murat Belge 80’lerden başlayarak deneme formunun yaygınlaşmasına da önemli katkıda bulunmuştur. Üçüncü ve son boyutu ise sonuçta buralı olan adam olmasıdır. Buralı olmanın da iradi ve istendik bir şey değil, buralı olmaya da eleştirel yaklaşılıp buralı da olunabileceğini göstermiş bir insandır” dedi.

 

Murat Belge her zaman konudur

Murat Belge’nin yakın arkadaşlarından yazar Ümit Kıvanç’ta, bu toplantıdan çok etkilendiğini söyledi. Ümit Kıvanç, “Bu toplantıdan biz çok etkilendik ve aslında şaşkınız. Nihayet bizimde bu memleket için çalışan insanlar olduğumuzu birileri fark ediyor. Murat, Türkiye’de bir sınıflama yapılsa haksız yere en çok eleştiri almış, hakaret edilmiş bir insandır. Benim tanıdığım. Murat Belge her zaman muhakkak konudur. Murat Belge’den esas öğrendiğimiz kendi bildiklerimizin tamam olmayabileceğiydi” diye konuştu.

 

Hale Soygazi de anlattı

Program sonrasında Murat Belge’nin eşi Türk sinemasının ünlü oyuncusu Hale Soygazi de kürsüye çağırıldı ve o da kısaca Murat Belge’yi anlattı. Hale Soygazi, “Mutlaka insanlar birbirlerini severler ve ondan sonra evlenirler. Fakat bir müddet sonra araya bir şeyler girer ve uzaklaşma başlar. Fakat ben Muratla birlikte olduktan bir müddet sonra kendisine hayranlıkta duymaya başladım. Yani hayranlık duygusu da eklendi. Murat ilkelerini teorik olarak yazabilir ama ben o ilkelerin gündelik hayatında da var olduğunu gördüm. En önemli özelliği demokrat olmasıdır” dedi.

 

Demek yaşamaya değiyormuş
Bütün programı duygulu gözlerle takip eden Murat Belge program sonunda kısa bir konuşma yapmak için kürsüye davet edildi. Katılanların alkışları arasında sahneye çıkan Murat Belge,  “Şimdiye kadar herhangi ödül gibi bir şeyim yok. Şimdi buraya çağırıldım gerçekten hiç alışık olmadığım bir şey. Çok teşekkür ediyorum, benim için büyük bir sürpriz oldu. İnanın insan duygulanıyor. Şunu söylemek istiyorum. Biz doğmadan önce söylenmiş laflar, hayatımız boyunca duyduğumuz laflar, hala konuştuğumuz laflar. Birçok şey aynı aslında. Ama demek ki burada olduğu gibi başka şeyler de oluyor. Değişme hızı hepimize geliyor. Demek ki yaşamaya ve dövüşmeye değiyor” diye konuştu.

Program sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın, Murat Belge’ye plaket takdim etti ve konuşmacılara Büyükşehir Belediyesi yayınlarından oluşan kitaplar hediye etti. Osman Aydın, kültür-sanat etkinliklerinin önümüzdeki günlerde de süreceğini söyledi.