Büyükşehirden Beş Yeni Arıtma Tesisi

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ tarafından yapılacak olan 5 adet arıtma tesisi için bugün ihaleyi kazanan firma ile yer teslimi protokolü imzalayacaklarını söyledi. Adapazarı, Arifiye, Hendek/Yeşilyurt, Karapürçek ve Sapanca’da yapılacak olan arıtma tesislerinin hemen inşaat çalışmalarının başlayacağını da belirten Zeki Toçoğlu, “20 Milyon TL’ye mal olacak yeni arıtma tesislerimiz şimdiden hayırlı olsun” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ tarafından yapılacak olan 5 adet arıtma tesisleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Arıtma tesisleri için ihaleyi kazanan Siemens Şirketi ile bugün (25 Mayıs) yer teslimi protokolü imzalayacaklarını belirten Başkan Toçoğlu, yeni arıtma tesislerinin; Hızır İlyas Tepesi’nde, Sapanca’da, Hacırmercan’da, Karapürçek’te ve Hendek Yeşilyurt’ta yapılacağını söyledi. Arıtma tesislerinin Sakarya için önemine değinen Başkan Zeki Toçoğlu, “Bölgemizin içme suyu kalitesinin arttırılması, içme suyu kalitesinin garanti altına alınması için arıtma tesisleri yapmayı planlamıştık. Bir ihale süreci yaşadık. Şimdi artık arıtma tesislerimizle ilgili somut adımımızı atıyoruz. İhaleyi kazanan Siemens Şirketi ile yarın (25 Mayıs) yer teslimi protokolü imzalıyoruz. Protokolü imzalamamızın ardından inşaat çalışmaları başlamış olacak. Çalışmaları 11 ay gibi bir sürede bitirmeyi planlıyoruz. Bu arıtma tesisleri şehrimiz için çok önemli. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Biz su konusunda iddialıyız. Bütün yatırımları, yapılması gereken bütün yatırımları yapıyoruz. Sağlıklı ve kesintisiz su sağlamak adına gereken ne varsa yaptık, bundan sonra da yapacağız” dedi.

Alg sorunu çözülecek
Arıtma Tesisleri’nin bölgelerin uzun yıllar ihtiyaçlarına cevap verecek özellikte olduğunu kaydeden Rüstem Keleş, “Hızır-İlyas Tepesi’ne kurulacak olan tesis 3. İsale hattından alınan suyu arıtacak şekilde planlandı. Hızır-İlyas Tepesi’ne kurulacak olan Arıtma Tesisi’nin kapasitesi 9000m3/saat olacak. Sakarya’nın 2040-2050 nüfus perspektifi hesaplarımıza göre su ihtiyacı 12.600m3/saat olacak. Hızırilyas Tepesi’ne yapılacak arıtma tesisi modüler olduğu için kapasitesi ileriki yıllarda arttırılabilecek. İnşa edilecek kapasite ile minimum 10 yıl arıtmada hiçbir sorun yaşanmayacak. Bilindiği üzere Sapanca Gölü’nde alg sorunu var. Hızırilyas Tepesine inşa edeceğimiz arıtma tesisinde bu alg sorununu çözecek şekilde üniteler olacak. Bu arıtma tesisinin tamamlanmasının ardından Maltepe Arıtma Tesisi yedeğe alınacak” dedi.

Bulanıklık olmayacak
Diğer tesisleri de anlatan Rütem Keleş, “Sapanca’ya kurulacak olan arıtma tesisimiz ise 640 m3/saat, kapasiteli olacak. Bilindiği gibi Sapanca bölgesine içmesuyunu yüzeysel kaynaklı sulardan sağlamaktayız. Bu sularda da yoğun yağışlarda bulanıklık sorunu oluyor. İşte burada kurulacak olan arıtma tesisinde de bu bulanıklık sorununu çözecek şekilde üniteler olacak. Diğer arıtma tesisi Karapürçek’te inşa edilecek. Bu tesis Karapürçek ve Küçücek bölgelerinin içmesuyunu tam otomatik şekilde aratacak bir tesis olacak. Bu tesisin kapasitesi de 320 metreküp saat olacak.

AB kriterlerinde arıtma
Bir diğer arıtma tesisini ise Hacımercan’da kuracağız. 640 metreküp saat kapasiteli bu tesis ile de Sakarya’nın güneydoğu bölgelerindeki yerleşim noktalarına ve Eski Abalı Grubuna hizmet verecek. Hendek-Yeşilyurt Bölgesine arıtma tesisi inşa etmenin yanı sıra bir de isale hattı döşeyeceğiz. Yazın kurak zamanlarda su yetersizliği yaşanan bu bölgenin isale hattı ile su yetersizliğini çözmüş, arıtma tesisi ile de Sağlık Bakanlığı ve AB kriterlerine uygun arıtmayı sağlamış olacağız” diye konuştu.