Büyük Ustaya Saygı Gecesi

Mert yazarlar dünyasına ait bir isimdir

Panelde ilk olarak Necati Güngör söz aldı. Mert’in öykücülüğünden kısaca değinen Güngör’ün ardından Hüseyin Su söz aldı. Necati Mert’le tanışmasını, öykücü kimliğini, taşradaki duruşunu, uzun uzun anlattıktan sonra sözü Temel Karataş’a bıraktı. Konuşmasında Necati Mert’i sadece Sakaryalı yazar olarak tanımlamanın doğru bir tavır olmadığının altını çizen Temel Karataş, “Necati Mert Sakarya’ya ne vermiştir, Sakarya Necati Mert’e ne vermiştir elbette bunlar tartışılabilir. Ancak benim üzerimde durmak istediğim konu, Mert’i sadece taşraya hapsederek onun taşralı bir yazarmış gibi sunulmasıdır. Necati Mert, ilkeli, dürüst ve iyi bir yazardır. Necati Mert, sadece taşralı bir yazar değil yazar dünyasına ait bir isimdir” diye konuştu.

Panelde son olarak Şair Ercan Yılmaz Necati Mert hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

 

Panelin ardından kürsüye Necati Mert çıktı. Kendisi için böyle bir gecenin düzenlenmesini düşünen ve bu projeyi hayata geçiren herkese minnettar olduğunu dile getiren Mert, “İlk kez Ebubekir Eroğlu’na yapılan ustalara saygı gecesinde şahsım için de Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir gece organize edeceğini duymuş ve çok heyecanlanmıştım. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu olmak üzere, Kültür Daire Başkanı İbrahim Aktürk’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca bugün beni yalnız bırakmayarak burada konuşma yapan çok değerli dostlarıma ve siz değerli Sakaryalılara teşekkür ediyorum. Ayrıca ailemden bahsetmek istiyorum. Başta eşim Nejla olmak üzere çocuklarıma da teşekkürlerimi sunuyorum. Her zaman bana destek oldular, her zaman yanımda oldular, en sıkıntılı anlarımızda dahi hep birlikte olduk. Anneleri de öyle. Yeni evliyiz, tiyatrodan vazgeçmişiz hikâyeye kararlıyım. Yazacam yazacam diye tutturuyorum. Nejla bıkmış, “Yazacam yazacam demeyi bırak ta yaz” dedi bir gün.  Okumadığım yazarlar, kitaplar var, bazı konularda cahilim dedim. Nejla da “ne kadar biliyorsan o kadar yaz” dedi. İstedim ki bugün Nejla’ya ve çocuklarıma da teşekkür edeyim” şeklinde konuştu.

 

Programın sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Necati Mert’e günün hatırası olarak bir plaket takdim etti. Başkan Toçoğlu, misafirlere de bazı hediyelere sunarken program toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.