Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi OSAMER işbirliği ile düzenlenecek sempozyum ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Toçoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin tarihsel ve toplumsal boyutlarıyla araştırılmasına, bu konuda halkımızın bilgilendirilmesine büyük önem veriyoruz” derken; Aktürk ise; “Düzenleyeceğimiz sempozyumla amacımız şehrimizin tarihine ve kültürüne bilimsel veriler eşliğinde ışık tutmaktır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi (OSAMER) işbirliği ile 23-25 Kasım 2017 Tarihleri arasında Uluslararası “Geçmişten Günümüze Sakarya” Sempozyumu (Tarih-Kültür-Toplum) düzenlenecek.

Kültür alanında önemli çabalar
Sempozyum ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Toçoğlu, “Yakın bir zaman önce Sakarya Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliği ile Sakarya ve İstanbul ayakları olan Peygamber Efendimizin konu edildiği bir sempozyum düzenlemiştik. Sempozyumumuz büyük ilgi görmesinin yanı sıra önemli bilimsel görüşlerin ortaya konulduğu bir şölene dönüşmüştü. Kültür alanında son yıllarda ortaya koyduğumuz önemli çabalar neticesinde bu alandaki tecrübemiz önemli bir boyuta ulaştı. Daha büyük kültürel organizasyonlara ev sahipliği yapmaya başladık. Bu noktada 23-25 Kasım tarihleri arasında düzenleyeceğimiz sempozyum ile şehrimizin tarihine pek çok konu başlığında bilimsel veriler eşliğinde açıklık kazandırmaya çalışacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin tarihsel yönlerinin araştırılmasına, bu konuda halkımızın bilgilendirilmesine büyük önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

Şehrin tarihsel ve toplumsal zenginlikleri
Sempozyum ile ilgili bilgiler veren Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, “Büyükşehir Belediyemiz ev sahipliğinde ve öncülüğünde, Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi’nin akademik katkılarıyla düzenleyeceğimiz sempozyumla şehrimizin tarihsel ve toplumsal zenginliklerinin, alanında uzman bilim adamları tarafından bütüncül bir şekilde ele alınmasını sağlamak amacındayız” diye konuştu.

Tarihin önemli şehirlerinden
Sempozyumun 3 gün süreceğini belirten Aktürk, “Sakarya ve çevresi eski çağlardan günümüze önemli yerleşim alanlarından birisi. Osmanlı döneminde İznik, İstanbul ve Bursa gibi büyükşehirlerin hinterlandında yer almış. Önemli yollar üzerinde bulunması ve sık ormanlıklara sahip olması gibi nedenlerle tarihsel süreç içerisinde büyük nüfus hareketliliğine sahne olmuş bir yerleşim yeri. Aldığı yoğun göç Sakarya’nın etnik yapısını ve sosyal dokusunu oldukça farklı bir demografik yapıya kavuşturmuştur. Böylece farklı sanat, kültür ve folklor değerleri ortaya çıkmıştır. Bütün bu özelliklere rağmen bölge; tarihi, dini, edebi, siyasi, iktisadi ve sosyal yönleriyle şimdiye kadar yeterince araştırılmamış ve somut veriler şeklinde ortaya konulmamıştır. Düzenleyeceğimiz sempozyumla amacımız şehrimizin bu yönlerine bilimsel veriler eşliğinde ışık tutmaktır” ifadelerini kullandı.

Program 22 Eylül’de ilan edilecek
Aktürk, “Sempozyumda yer alacak muhtemel konu başlıklarımızı belirledik. ‘Tarihsel süreçte Sakarya ve Çevresi, Dini İnançlar, Ritüeller ve Kutsal Figürler, Sanat ve Mimari, Edebiyat, Folklor, Tasavvuf Kültürü, Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Hayat, Toplumsal Yapı, Göçler ve Demografik Yapı, Sakaryalı Meşhurlar’ muhtemel konu başlıklarımızı oluşturuyor. Sempozyumumuza tebliğ özetlerinin son gönderilme tarihi 15 Haziran, kabul edilen tebliğ özetlerinin geri bildirim tarihi ise 1 Temmuz. Sempozyum programımızı 22 Eylül’de ilan edeceğiz. 23-25 Kasım tarihlerinde ise sempozyumumuz gerçekleşecek. Belki de şehrimiz ile ilgili ilk defa bu kadar kapsamlı bir sempozyum düzenlenecek. Vatandaşlarımız daha geniş bilgilere sakaryasempozyumu.org adresi üzerinden ulaşabilecek. Ben şimdiden sempozyuma tüm Sakaryalı hemşerilerimizi davet ediyorum.”