Büyükşehir Belediyesi Yaşayarak Öğrenme Macera Parkı Müdürü Murat Kıroğlu, “Çocuklar ve gençler, burada yaşayarak, tatbik ederek, pratik yaparak hayatın kendisini, pratikleri ve toplum yaşantıları için yararlı bilgileri öğreniyorlar. Büyükşehir Belediyesi olarak biz çocukların ve gençlerin kapasite ve özgüven eksikliklerini tamamlayarak; sosyal gelişimlerine olumlu katkılar sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Yaşayarak Öğrenme Macera Park dediğimiz tesis nedir? Büyükşehir Belediyesi bu tesis ile ne amaçlıyor?
Macera Park olarak Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde Aralık 2014’te faaliyetlerimize başladık. Yenikent Şehir Ormanı içerisinde yaklaşık 8 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Yaşayarak Öğrenme Macera Parkı sosyal belediyecilik alanında örnek projelerden biridir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bu tesis ile çocukların ve gençlerin fırsat eşitliği ilkesi ışığında, kapasite ve özgüven eksikliklerini tamamlayarak sosyal gelişimlerine olumlu katkılar sağlamayı amaçlıyoruz.

Nasıl bir tesisten bahsediyoruz?
Tesisteki parkurlar, çift kat üzerine 24 yüksek parkur istasyonu ve üç katlı aksiyon kulesinden oluşuyor.  Bu parkur ve kule, 13 metrelik serbest düşüş sistemi, tırmanma duvarı, üç adet toplam 13 metre tırmanma ağ tüneli, 50 metrelik ip kaydırağı ile birlikte toplam 30 aktivite içeriyor. İp parkurları ise 6 ve 9 metre yükseklikte birbirinden farklı 24 parkurdan oluşuyor. Paraşütsüz serbest hızlı düşüş ve yumuşak iniş sağlayan yüksek güvenlikli serbest atlayış platformumuz da mevcut. Parkurda ayrıca 14 metre yüksekliğinde iki farklı rotadan oluşan tırmanma duvarı bulunmaktadır.

Macera Park kimlere hitap ediyor? Ne tür eğitimleriniz var?
Yaşayarak Öğrenme Macera Park’ta haftanın 7 günü etkinlik görmeniz mümkün. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız protokol çerçevesinde ilimiz sınırları içerisinde bulunan ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerine merkezimizde uygulamalı eğitimler veriyoruz. Her gün farklı bir okuldan 50 öğrenciyi merkezimizde tam gün misafir ediyoruz. Hafta sonları ise bireysel başvuruları alıyoruz. Büyükşehir belediyemiz tarafından oluşturulan rezervasyon sistemi sayesinde vatandaşlar internet üzerinden diledikleri gün ve saatlere rezervasyon yaptırabilmektedirler. 2014 yılının Aralık ayından bugüne 8 bin 800 vatandaşımız Yaşayarak Öğrenme Macera park aktivitelerinde yararlandı. Mayıs ayı içerisinde 10 bininci misafirimizi tesisimizde ağırlamayı hedefliyoruz. Bize www.sakarya.bel.tr den ulaşılabilir.

Eğitmenler alanlarında uzman mı?
Burası sadece Macera Park değil, aynı zamanda bir eğitim merkezi. Yaşayarak Öğrenme Macera Park bünyesinde 6 dış alan, 3 iç alan olmak üzere 9 eğitmen görev yapmaktadır. Eğitmenlerimiz üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun, alanında uzman kişilerden seçilmiştir. Dış alan eğitmenlerimize ayrıca Alman eğitmenler tarafından özel olarak ip parkurları eğitimi verilmiş ve sertifikalandırılmış kişilerdir.

Macera Park’ın güvenlik standartlarından bahsedebilir misiniz? Ne kadar güvenli burası?
Macera Parkta elbette en önem verdiğimiz konu güvenlik. Risk neredeyse sıfır. Parkurlardaki emniyet sistemleri, can güvenliği nedeniyle katılımcıların sisteme entegre olduktan sonra elle müdahale etmelerine imkân vermeyen makara sistemi (Roperoller) şeklinde. Bu sistem parkurlara geçişlerde sistemden çıkma imkanı olmadığı için hem daha güvenli hem de macera ruhunu bölmediği için daha keyiflidir. Kompleks ERCA standartlarına uygun olarak monte edilmiştir. Kullanılan bütün yapı parçaları ve emniyet ekipmanları da özel güvenlik sertifikalıdır.

Yaşayarak Öğrenme Merkezi’nde özellikle çocuk ve gençlere yönelik ne gibi faaliyetlerde bulunuluyor?
Yaşayarak Öğrenme Macera Park’ta 7-14 yaş grubu öğrencilere yönelik sanatsal faaliyetler ve kurslar düzenlenmektedir. Şuanda 6 farklı branşta kurslar düzenliyoruz. Fotoğraf çekimi, geleneksel okçuluk, tasarım, spor tırmanış, akıl oyunları ve maket yapımı kurslarımız yoğun ilgi görüyor. Çocuklar ve gençler, burada yaşayarak, tatbik ederek, pratik yaparak hayatın kendisinin pratikleri ve toplum yaşantıları için yararlı bilgileri öğreniyorlar. Özellikle çocukların ve gençlerin hem eğlenebilecekleri hem de eğitim aşamasında grup içi aktivitelere uyumluluk sağlama, sosyal ilişkilerin gelişmesi, motivasyon ve kendine olan güven duygusunun artması yönünden faaliyetlerimiz yararlı olmaktadır.

Katılımcılar maceraya nasıl dahil oluyorlar?
Yaşayarak Öğrenme Macera Parkı aktivitelerinin bir kısmı belirli fiziksel ve zihinsel çaba gerektirmektedir. Macera Parkta öncelikle en önem verdiğimiz konu ise güvenlik. Katılımcılara seans başlamadan önce alıştırma eğitimi veriyoruz. Bu eğitimle öncelikle tesisi tanıtıyoruz. Daha sonra kullanılan ekipmanlar, parkurda yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgiler veriyoruz. Bu şekilde soru işaretlerini ortadan kaldırmış oluyoruz. Katılımcılar bu süreçler tamamlandıktan sonra parkurlara geçebiliyorlar.

Bildiğim kadarıyla bir de kulübünüz var. Bundan Bahsedebilir misiniz?
Evet, Yaşayarak Öğrenme Kulübü bünyesinde faaliyetlerimiz var. ‘Nasıl Yapılır?’ Projesi ile 15 günde bir Sakarya’da üretim yapan tesislere öğrencilerimizi götürüyoruz. Bu proje ile çocuklarımızın, günlük hayatta tükettiğimiz ve kullandığım birçok şeyin nasıl yapıldığını yerinde görmelerini sağlıyoruz. Böylece hayatı uygulamalı olarak öğrenen çocuklarımızın geleceğe dair yeni projeler üretmeye daha yatkın olmaları öngörmeye çalışıyoruz. Yine bu kulüp çerçevesinde önümüzdeki günlerde vatandaşlarımıza duyuracağımız yeni projelerimiz de var. Yakın zamanda bunları da hayata geçireceğiz.