‘Bir İnsalık Suçu: Bosna Savaşı’ isimli konferansta konuşan Prof. Dr. Cemalettin Latiç, “Dünya’nın hiçbir yerinde Bosna Hersek’e Türkiye gibi kardeşçe davranan başka ülke yok. Bazen diyoruz ki Aliya İzzetbegoviç Bosna Hersek’ten fazla Türkiye’de saygı görüyor. Bosna Hersek Türk mirasıdır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Bir İnsalık Suçu: Bosna Savaşı’ isimli konferans ile devam etti. AKM’de gerçekleştirilen programa Bilge Kral Aliya’nın arkadaşı Prof. Dr. Cemalettin Latiç konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Cemalettin Latiç’in konuşmasından satır başları şu şekilde:

Bosna-Hersek’i unutmayın
“Dünya’nın hiçbir yerinde Bosna Hersek’e Türkiye gibi kardeşçe davranan başka bir ülke yok. Bazen diyoruz ki Aliya İzzetbegoviç Bosna Hersek’ten fazla Türkiye’de saygı görüyor. Bosna Hersek Türk mirasıdır. Bosna-Hersek’te şuan 1 buçuk milyon Boşnak nüfusu var. Ancak ülke dışında 4 milyona yakın Boşnak yaşıyor. Bosna’da yüzde 51 Boşnak yaşıyor. İnşallah 10 yıl sonra burada yine konuştuğumuzda Bosna Hersek’te yaşayan Boşnakların sayısı yüzde 61 olacak. Ayrıca sizlerden de Bosna’yı hiçbir zaman unutmamanızı istiyorum.”

Dayton Sözleşmesi adil değil
“Amerika başta olmak üzere Avrupa güçleri Aliya İzzetbegoviç’i Dayton Sözleşmesi’ni imzalamak zorunda bıraktılar. Bu sözleşme asla adil değildir. Birçok makale ve metin yazdım. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la da görüşeceğim. Dayton Sözleşmesi değişmek zorunda. Bizim isteğimiz diğer Avrupa ülkeleri gibi aynı demokraside yaşamak. Bizim yanımızda olan tek ülke Türkiye. Sırplar ve Hırvatlar yüzde 72 olan toprağımızı yüzde 23’e indiriyor ve zamanla bizi yok etmek istiyorlar.”

Siyaseti merhametle yapacağız
“Bosna Hersek’teki Müslümanlar ne için uğraşıyor? Niçin savaşıyor? Biz kesinlikle Sırplara karşı bir savaş istemiyoruz. Ancak bilsinlerki bizim üzerimize gelirlerse yine kaybedecekler. Biz akıllandık ama biz kesinlikle savaş istemiyoruz. Bosna’da Sultan Fatih’in getirdiği sistemi kurmak istiyoruz. Fatih Sultan Mehmet’in sistemi milletin sistemidir. Aliya; her zaman bize siyaseti merhametle yapmamızı öğretiyordu. Hırvatlar ve Sırplar bize ne yaptılarsa, ne yapıyorlarsa ve ne yapacaklarsa biz bu prensibimizden vazgeçmeyeceğiz.”