'Bencillerin Kötülükleri Hep Aynıdır'

Bugün Aslında Dündü
“Bugün aslında dündü” filmini seçmesinin nedenini anlatan İbrahim Paşalı, “Klişe Hollywood Filmleri nasıl bir uçsa sanat filmlerinin çoğu da bir başka uç.  Sanat filmlerinin onu olduğu ortamlara sembol kelimesinin çok kullanıldığını görürsünüz. Bu filmi seçmemin nedeni de; eğer bir fikrin varsa, sözün varsa bunu Hollywood sinemasında bir Pazar sineması formatında bile nitelikli olarak yapabilirsin, derdini anlatabilirsin, sözünü söyleyebilirsin” diye konuştu.

Kamera, görmeyi kolaylaştırıyor
“Sanatçı kumaşı olanlar kalabalıkların görmediği şeyi göstermeye çalışan kişilerdir” diyen Paşalı, “Sanatçı kumaşına sahip olanların içerisinde mahallenizin bakkalı Mehmet Efendi de olabilir. Siz zaten onu ayırt edersiniz.  Mehmet Efendi gerçekten nitelik sahibidir, sanatçı kumaşı vardır ama kader ağlarını örmüştür ve Mehmet Efendi bakkal olmuştur. Ama Mehmet Efendi ile biraz muhabbet ettiğiniz zaman onun başka insanların görmediği detayları gördüğünü bu detayları size göstermeye çalıştığını görürsünüz. Şairler görmediğimizi gösterme için imgeler kullanır. Yönetmenler de görmediğimizi göstermeye çalışır, bir yazar da görmediğimizi göstermeye çalışır. Kamera söz konusu olduğunda görmek daha kolaydır. Eski klasik romanlarda 50 sayfa yemek masasını anlatır. Biz onu bütün detayları ile gözümüzde canlandırabilelim diye. Bütün dert görme ve göstermek. Görmediğimiz bir şey var ve bize bir şey göstermeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

 

Bencillik aynı günü yaşamak gibidir
“Bugün aslında dündü” filmini anlatarak konuşmasını sürdüren Paşalı, “Film, inanılmaz bir modern hayat eleştirisi. Bir gişe filmi yapmış, bir Pazar sineması çekmiş ve çok basit bir mesajı var. Diyor ki, kötülük aynıdır. Bencillik aynı günü yaşamak gibidir. Dünyanın her yerinde, tarihin her döneminde olduğu gibi bencillik ve bencil insanların kötülükleri de hep aynıdır.  Kötülük hep aynı günü yaşamak gibidir. Bir komedi filmine yerleştirilmiş çok sade ve çok yalın bir metin var ortada. Kendisini bir tanrı olarak gördüğü için insanlara hizmetkârları muamelesi yapıyor” ifadelerini kullandı.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, söyleşinin sonunda, Yazar İbrahim Paşalı’ya teşekkür ederek kendisine bir minyatür çalışması takdim etti.