Çocuğun Laboratuarı Evidir

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi yeni bir aile içi seminere daha ev sahipliği yaptı. Uzman Aile Danışmanı Semiha Özgür Sezer’in konuşmacı olarak katıldığı programda anne-baba ve çocuk ilişkileri ile güç unsurunun doğru kullanımı konu başlıklarında önemli tespitler katılımcılar ile paylaşıldı.

Sınırlar Etkin Bir Şekilde Çizilmeli
Seminerde konuşan Aile Danışmanı Semiha Özgür Sezer şunları söyledi; “Ebeveynler çocuklarının birçok iyi özelliklere sahip olmalarını bekliyorlar. Ancak bunu nasıl yapacaklarını bilemiyorlar. Çocuklarına bağırma, azarlama, ceza, nasihat verme, haklarını elinden alma gibi yöntemler ile sınır koymaya çalışıyorlar. Oysaki bu yaklaşımlar çocukların daha da sorumsuz, asi ve ailesiyle iletişimi bozuk olmalarına yol açıyor. Sınırların etkin bir şekilde belirlendiği aile modelinde çocuklar doğru davranış sergiler.”

Çocuklar Keşfetmek İster
“Çocuk ailenin kendisinden ne beklediğini net ve anlaşılır mesajlar ile öğrenir. Karmaşık ve tutarsız mesajlar çocuklarda yumuşak sınırların oluşmasına neden olmaktadır. Çünkü çocuklar yaşadıkları dünyanın kurallarını anlamak isterler. Çocuklar araştırmayı ve keşfetmeyi isterler. Ne kadar ileri gidebileceklerini, fazla ileri gittiklerinde neler olacağını bilmek isterler. Çocuklar bu araştırmalarda laboratuar olarak evi, denek olarak aileyi kullanırlar ve bir sonuca varırlar.”

Ailede Güç Kimde?
“Peki, güç kimde olmalı? Çocuklar her ne kadar bu durumdan hoşnut gibi olsalar da, gücün anne ve babasında olmasını isterler. Aksi durumda kendisini güvenli ortamda hissetmezler. Sınırlar aynı zamanda baba ve anne arasındaki ilişkiyi de belirler. Güç otoriteleri hakkında keşfettiği bilgiyi kullanır. Ebeveyn ile çocuk arasındaki güç savaşı da bundan kaynaklıdır. Sorun ailede başlar ve iletişimsizlikten ortaya çıkar. Hayatımızda yer tutan diğer kişilerle de uyumlu ve aynı yöntemleri uygulamak istikrarlı olmanın mesajını verir ve yol almamızda önemlidir.”